Årets blossa

Årets blossa har en smak av grönt te och mynta. Vad tror ni om den ?

Jag är väl inte helt såld på idén men den kanske kan bli bra ändå, är inte förtjust i mynta. 

(null)


Dagens tips

Brukar ni köpa fotoprofukter i julklapp ?
Det brukar jag göra, det är väldigt uppskattat av de som får dem. 
I år tror jag de kommer blir särskilt uppskattade då jag inte kunnat träffa min mormor och morfar på väldigt länge på grund av Corona. 

I alla fall kan man köpa en värdecheck på Smartphoto och skapa dina julklappar senast 10 december och just nu får man upp till 45 % rabatt. 

(null)


Saffransmörkulor

Har testat mig fram till en juligare variant av mörkulor. 

Blev några misslyckade försök men tillslut så fick jag till det. 

(null)

Saffransmörkulor

75 gram smör, rumsvarmt

0,5 gram saffran

1 msk kallt vatten

1,5 dl socker

2 msk vaniljsocker

3,25 dl vetemjöl


Blanda saffran med kallt vatten och låt stå i kylskåp i ca 30 min. (Hel saffran kan du mosa med en sked i en mugg till pulver)

Vispa ihop smöret med socker och vaniljsocker. 

Tillsätt saffransvattnet. 

Rör ner övriga ingredienser. 

Rulla till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. 

Grädda på 75 grader i 2 timmar. 

Låt stå kvar i ugnen över natten. 


Lingonrutor

Lingonrutor är verkligen nostalgi för mig, när jag gick på grundskolan 1-6 var vi alltid ute och plockade lingon med skolan som sedan skolköket gjorde lingonsylt av. 

Vi fick alltid lite sylt så vi gjorde lingonrutor i klassen. 

(null)

Lingonrutor

Botten:

150 gram smör

1,5 dl socker

1 ägg

4,5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 dl lingonsylt


Topping:

50 gram smör

2 dl havregryn

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker. 


Gör botten först.

  • Vispa smör och socker fluffigt. 
  • Vispa ner ägget. 
  • Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smörblandningen. 
  • Tryck ut på plåt med bakplåtspapper. Ca 1 cm hög. 
  • Bred på sylten. 

Gör toppingen.

  • smält smöret
  • Rör ner resten av ingredienserna 
  • Bred över kakan. 

Grädda på 175 grader i ca 20 minuter. 


En pappersstjärna

Idag blev det vabb med förkylda barn, när det är vabb på hösten brukar det bli lite julpyssel om det finns möjlighet till det. 

Idag tog jag tag i ett projekt jag tänkt göra en tid, en stjärna av gamla notblad. Jag återvrukade en gammal trasig pianobok som skulle slängas. 
Nu var notbladen ganska stora, vilket jag inte tänkte på innan så stjärnan blev väldigt stor, men jag satte i en ljusslinga jag hade hemma så blir det en fin belysning till jul. 
(null)

Det går att återbruka det papper man har hemma, en gammal bok som gjort sitt eller kanske reklamblad. 

Till stommen har jag gjort strutar av papperna och sidan limmat ihop de med limpistolen. 
Sedan klippte jag ut två bitar kartong och satte i mitten på vardera sida för att stabilisera upp den.
På framsidan gjorde jag tre solfjädrar och limmade ihop de till en stor rund.
På baksidan gjorde jag ett litet hål som jag föste snöret för upphängningen i. 

(null)



Pepparkakslera

Ett enkelt och roligt pyssel med barnen är att göra lera. Har testat mig fram lite med pepparkakslera i sommar och fått fram en som luktar gott och är självtorkande ( går såklart att torka i ugn på låg temperatur om man vill att det ska gå snabbare )

(null)

1,25 dl mjöl

0,5 dl kanel

0,5 dl salt

1 tsk malen ingefära

0,5 tsk malen kryddnejlika 

0,75 dl vatten ( hett)


Låt lufttorka i 24 timmar

Figurerna tappar sin färg och blir ljusbruna när de torkar. De går att måla när de torkat. 



Bok gran

Jag gillar enkla pyssel gärna med saker som man redan har hemma, gärna återbruk. 

Om man har nån gammal bok (pocketböcker funkar också) liggandes hemma så kan man göra en gran av den. 

Börja med att ta bort pärmen, jag tog ca 150 -200 sidor. 
(null)

Sedan viker man in första sidan mot mitten
(null)

Sedan viker man in samma sida igen mot mitten. 
(null)

Vik in den lilla flärpen som sticker ner. 

Börja sedan om tills alla sidor är vikta. 

(null)

Ska nog sätta en liten stjärna i toppen sedan. 

Årets färg 2020

Finsmakeriet kommer med en ny färg på sina fina pepparkaksburkar varje år. 

I år är de i färgen krispig vit, de är så fina. 

(null)


Hösten

Har varit riktigt fint sommarväder här nu i några dagar men morgonarna har varit höstliga och dimmiga. 

Hösten är min absolut bästa tid på året, då börjar jag med planeringen inför jul och drar igång pyssel och annat. 

I år känner jag mig väldigt pepp på pyssel och julbak. Har hittat den underbara hobbyn betonggjutning och det är såklart en massa julsaker jag gör just nu. 

Hoppas att ni alla får en toppen helg. 

(null)


Årets juleskum

I år kommer det en ny smak på juleskum. Juleskum 2020 blir smak av blåbär. 

Tycker det låter gott och fräscht - kan nog bli en hit

(null)

Kommer ni att testa ?

Plopp juleskum

Jag hade tänkt att jag skulle starta blogg och Instagram i september/ oktober nån gång men då sommaren uteblev kändes det som höst och mina juliga tankar drog igång på allvar och jag inser att jag inte kommer att kunna hålla mig så länge innan jag drar igång igen. 

(null)
I år kommer Plopp juleskum. Vad tror ni om det ?


Kokosmums

Bär jag var liten gjorde min mamma ofta kokosmums, vill minnas att det var till födelsedagar och jul. 

(null)

1,5 msk gelatin

4,5 msk hett vatten

4 dl socker

1,5 dl kallt vatten 

1 äggvita

2 tsk vaniljsocker 

3,5 dl kokos

1,5 msk kakao


Blanda gelatin med det heta vattnet och låt stå i ca 5 min. 

Vispa socker, kallt vatten, äggvita och vaniljsocker tills det blir vitt. 

Tillsätt gelatinet under vispning. 

Vispa i 15 minuter. 

Blanda kokos och kakao. Lägg hälften av det i en form. 

Bred ut smeten på kokosblandningen. 

Häll resten av kokosblandningen på. 

Låt stelna i kylskåpet i 3 timmar. 

Skär upp i bitar och doppa kanterna i kokosen. 

Förvaras i kylskåp.


Wienernougat

Finns mycket enkla och snabblagade julgodisrecept, wienernougat är ett sådant. 

(null)

Wienernougat 


250 gram nougat

150 gram mörk choklad

100 gram mandelspån


Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. 

Smält nougaten med hjälp av ett vattenbad. 

Hacka chokladen och tillsätt den i nougaten. 

När allt smält tillsätt mandelspånen. 

Häll upp i en form. 

När det stelnat skär i bitar. 

Förvaras i kylskåpet. 


Saffransmazariner

I samarbete med lyckade samt Lyckas med mat fick jag hem mazarinformar. 
Jag gjorde den juliga varianter, saffrans mazariner. 
Ett 6-pack formar kostar 29 kr, jag rekommendera minst två förpackningar. 
(null)

Saffrans mazariner 


Mördeg

180 gram smör

90 gram florsocker 

270 gram vetemjöl

1-2 äggulor


Fyllning

50 gram smör

0,5 gram saffran

100 gram rumsvarmt smör

370 gram mandelmassa

2 rumsvarma ägg

3 rumsvarma äggulor

1 msk vaniljsocker

2 msk vetemjöl


Topping

Florsocker och vatten


Blanda alla ingredienser till mördegen, tillsätt ett ägg i taget. 

Låt vila i kylskåp i 45-60 minuter. 

Under tiden gör fyllningen:

Smält smöret tillsammans med saffranet. 

Riv mandelmassan och blanda med det rumsvarma smöret. 

Tillsätt det smälta smöret med saffran. 

Blanda i äggen och äggulorna ett i taget. 

Blanda i vaniljsocker och vetemjöl. 

Kavla ut degen och lägg den över mazarinformarna. 

Tryck ut degen i formarna. 

Klicka i fyllningen, ca 3/4 i varje form.

Grädda i 180 grader varmluftsugn i ca 16 min. 

Blanda florsocker med lite vatten och stryk på mazarinerna. 


Lakritsfudge

Jag har snöat in lite på fudge just nu och nu blev det en lakritsfudge, jag tycker bäst om fudge man gör med choklad då jag tycker att den blir så sockrig utan. 

(null)

Lakritsfudge

3 dl grädde

4 dl socker

1 msk lakritspulver

4 msk vit sirap

1 msk glykos

1,5 dl krossade turkisk peppar

50 gram smör

185 gram vit choklad, hackad

Ev svart ätbar färg


Häll allt utom smör, choklad och ev färgen i en kastrull. 

Koka upp under omrörning till 125 grader. 

Tillsätt smöret och ta av plattan när det är smält och väl blandat. 

Tillsätt chokladen och ev färg. 

Blanda kraftigt tills det är väl blandat. 

Häll upp i en form med bakplåtspapper ca 20 x 30 cm. 

Låt svalna i kylskåp och skär sedan upp i lämpliga bitar. 


Mjölkchoklad fudge

Nu är jag ledig ända fram till jul, det firade jag och minstingen med att göra årets första julgodis som blev en mjölkchoklad fudge. 

(null)

1,5 dl socker

1,5 dl grädde

1 dl vit sirap

1 tsk flingsalt

50 gram smör

100 gram mjölkchoklad, hackad


Värm upp grädde, socker och sirap under omrörning tills det blir 123 grader.

Ta bort från plattan.

Tillsätt salt, smör och choklad. 

Rör tills det blir en slät massa. 

Häll upp i en form med bakplåtspapper. 

Låt stelna ett tag innan den skärs upp i bitar. 


Årets julgran

Igår orkade jag inte längre vänta och tog in julgranen. Dock visade det sig att julgransfoten var trasig så den fick stå i en hink under natten. 

Idag blev det en ny julgransfot- fick bli en ful men mycket praktisk en Krinner. Tror jag ska fixa nån form av korg så jag slipper se den fula julgransfoten. 

(null)


Mjuk pepparkaka

Klassikerna mjuk pepparkaka brukar jag försöka göra varje jul. Tycker den är godare än vanliga pepparkakor. 

(null)

6 dl vetemjöl

3 dl socker 

3 tsk kanel

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen ingefära

2 tsk bikarbonat

200 gram smör

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl sirap


Smörj och bröa en form, på ca 3 liter

Blanda alla torra ingredienser i en skål

Smält smöret och rör ner i de torra ingredienserna tillsammans med övriga ingredienser. 

Rör smeten slät och häll i formen

Grädda i 175 grader i ca 50 minuter


Årets pepparkakshus

I veckan blev årets pepparkakshus färdigt. Blev många hus i år, då barnen ville ha varsitt och testade jag att göra ett med tänkta väggar av kristyr. 

(null)

(null)

Detta är de husen jag har gjort. 

Grönkålssnurror

Igår var jag hos en kollega på glöggmys. Jag tog bland annat med mig grönkålssnurror som blev mycket populära. 

(null)

Smördeg, fungerar lika bra med 1 rulle köpt

200 gram hackad grönkål

1 klyfta vitlök, pressad

Västerbottenost

1 dl creme fraiche

Salt och peppar


Stek grönkål och vitlök i några minuter med lite salt och peppar. 

Kavla ut degen och bred på creme fraiche.

Fördela osten och den svala grönkålen på smördegen. 

Rulla ihop degen. 

Låt stå i kylen i minst 30 minuter.

Skär upp i cm stora bitar

Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. 

Sätt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter