Lingonkolapaj
Var många som ville ha recept redan nu, så jag tänkte börja med några recept, några som passar till jul men ändå inte är superjuliga.
Först ut blir en blandning av sött, salt och syrligt - Lingonkolapaj.

Lingonkolapaj
Pajdeg
100 gram rumsvarmt smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Kolasås
1 dl grädde
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl sirap
150 gram smör
1 tsk flingsalt
100 gram lingon
Dela smöret i bitar.
Blanda smör och mjöl till en smulig deg, gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet, en msk i taget tills det blir en smidig deg.
Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
Tryck ut pajdegen i en pajform.
Grädda i ugn på 200 grader i ca 25 minuter.
Koka under tiden upp sirap, muscovadosocker och grädde till 120 grader eller tills den klarar kulprovet.
Tillsätt smöret i bitar, lite i taget.
Rör ner flingsalt.
Häll i kolan i pajskalet.
Låt svalna i kylen.
Lägg på lingonen vid servering.
Servera med vispgrädde.
Kommentarer
Trackback