Lussekatter
Nu antar jag att alla redan bakat sina lussekatter, men av någon anledning blev inte mina lussekatter som dom brukar så då gjorde jag en ny sats med ett annat recept bara för skojs skull i måndags. Tycker att de blev väldigt bra. Hittade receptet i Hembakat och de hette faktiskt Dom bästa lussekatterna. Tänkte dela med mig av receptet mest bara för att jag ska komma ihåg det till nästa år.
50 gram jäst
200 gram smör
5 dl mjölk
2 pkt saffran
2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
1 kg vetemjöl ( 16-17 dl)
-
Smula jästen i en bunke.
-
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
-
Häll över jästen och rör tills jästen löst sig.
-
Stöt saffran med lite socker, Blanda ner det i degvätskan tillsamans med socker och salt.
-
Vispa ner ägget och tillsätt lite mjöl i taget.
-
Täck över degen och låt jäsa i 1 timme.
-
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till lussekatter.
-
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 45 minuter.
-
Pensla med mjölk eller uppvispat ägg.
-
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter
Kommentarer
Postat av: Helly
Smarriga katter. Jag använder recept med kvarg. Har aldrig testat att ha ägg i smeten, spännande.
Svar:
victoriajul.blogg.se
Trackback