Jultomten

Jultomten kommer från Sankt Nikolaus (Santa Claus) som var biskop på 300-talet som helgon förklarades på grund av sin givmildhet.
Han räddade i hemlighet tre flickor som inte hade tillräckligt med pengar till hemgift, så de slapp prostituera sig.

S:t Nikolaus är skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, de falskt anklagade, pantbanker, tjuvar som ångrat sig samt många städer. Han avbildas vanligen iförd röd biskopsdräkt, ofta med detaljer i vitt och grönt.

Den svenska jultomten sägs ha skapats av Jenny Nyström  som en hybrid mellan Sankt Nikolaus, julbocken och gårdstomten.
I svenska borgerliga hem på 1800-talet gick presentutdelningen till ungefär som den ofta gör idag. Skillnaden var att den mystiske gästen, med mask för ansiktet, från början föreställde en julbock.


I Finland lever jultomtens föregångare julbocken kvar i det finska namnet: "joulupukki" ("pukki" betyder bock). Finlandssvenska barn kallar däremot jultomten för julgubben. Jultomten kommer från Korvatunturi i Finland och kör till alla länder med sin släde. Julgubbens klädsel är röd kappa och svarta stövlar med en luva på huvudet. En av hans renar heter Petteri.

I Danmark vet alla barn att "julemanden" bor på Grönland vilket skiljer sig från övriga världen. Danmark utmärker sig även på det sättet från Sverige att tomten lägger paketen under granen på natten till julafton.Kommentarer

Lämna gärna en kommentar så blir jag jätte glad. Jag svarar på kommentarerna här, du får ett mail när jag svarat.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback