Julkort

I Sverige började man skicka julkort i slutet av 1800-talet.

Britten John Callot Horsley gjorde 1843 det första julkortet

Vissa säger att julkortens motiv påverkade att vår dittills traditionella julbock efterhand ersattes av Tomten, och att julgranen kom in i de svenska hemmen. Vid sekelskiftet var Tomten inte en glad storväxt man i röd dräkt. Det var vanligare med en liten nisse, gärna försedd med ett grötfat vilket ansågs vara hustomtens årslön. Senare skulle nissen växa till sig och bli Jultomten. Fast han åt ju fortfarande gröt.

Genom 1900-talet följer julkortens motiv samhällsutvecklingen och har typiska uttryck för årtiondet, samtidigt som de tidlösa illustrationerna med tomtar i skogen och barn som åker kälke fortsatt vara populära.

Runt sekelskiftet var julgranen på julkorten oftast en liten bordsgran. Ibland var den klädd, ibland bars den av tomtar, änglar eller barn. Änglar var mycket mer populära på den tiden än idag. På tjugotalet gick trenden i art déco, och de flesta stora svenska konstnärer har någon gång designat ett julkort. På trettiotalet var det sämre tider, vilket innebar mer romantiska bilder. Här såg vi för första gången också Jultomten i ett flygplan.


Norskt julkort från 1846.

Kom ihåg att idag är sista dagen att skicka julkort med julfrimärke!


Kommentarer

Lämna gärna en kommentar så blir jag jätte glad. Jag svarar på kommentarerna här, du får ett mail när jag svarat.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback