Saffransmunkar

Första advent och då är det adventsfika. Idag blev det saffransmunkar för oss. 

(null)

Saffransmunkar

0,5 gram saffran

1 isbit

25 gram jäst

75 gram smör i bitar

2,5 dl mjölk

1,5 dl socker

1 ägg

6-7 dl vetemjöl


Lägg saffranet med isbiten och låt stå i ca 40 minuter. 

Smula jästen och lös upp den med mjölken. 

Tillsätt smör saffran, socker och ägg. 

Tillsätt mjölet i omgångar, kör ca 10 minuter i assistent. 

Låt jäsa i 1,5 timme. 

Kavla ut till ca 1,5 - 2 cm och stansa ut till valfri figur (använd pepparkaksmått ) eller klassiska ringar. 

Låt i 30 minuter under bakduk. 

Fritera på ca 180 grader. En minut per sida brukar vara lagomt. 

Torka på papper och rulla i socker.

(null)



Nutellafudge


Idag har jag jobbat sista dagen för i år, så vid kl 12 loggade jag ut från jobbet. Nu väntar lite semester (flyttade från i somras när det var mycket på jobbet) och föräldraledighet med min femåring. Julmyset har nu börjat på allvar. 

Firade med att göra en nutellafudge idag, godaste fudgen jag gjort var betyget från maken. 

(null)

Nutellafudge

3 dl grädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

50 g smör

150 g nutella

0,5 tsk vinäger 


Koka upp grädde, socker och sirap tills smeten klarar kulprovet ca 122-123 grader på medelvärme.

Tillsätt smöret och koka en stund till.

Tillsätt nutella och vinäger

Rör till en jämn smet. 

Häll i en form ca 20 x 20 cm

Låt svalna i kylskåp 2-3 timmar. 

Skär i bitar. 


Saffrans pannkaka

Är väl egentligen en efterrätt men jag tycker det passar perfekt till kvällsfika eller som en lyxigare frukost. 

(null)

Saffranspannkaka

0,5 gram saffran

1 msk kallt vatten

0,75 dl grädde

1,5 msk socker

0,5 tsk vaniljsocker

5 dl risgrynsgröt

2 ägg

0,5 dl skållad och hackad mandel



Blanda saffran (mal den om det är hel saffran) med vatten. Ställ i kylskåp 20 minuter. 

Blanda grädden med saffran, socker och vaniljsocker och rör ner det i gröten. 

Vispa äggen och tillsätt ägg och mandel i gröten. 

Smörj en form ca 15 x 20 cm

Grädda i ca 1 timme på 175 grader. 

Servera ljummen med vispad grädde och sylt. 


Saffranswienersemlor med glasskräm

(null)


Saffrans wienersemlor med glasskräm 


0,5-1 gram saffran

1 msk kallt vatten

25 gram jäst 

1,5 dl kall mjölk

1 msk socker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 kallt ägg

270 gram kylskåpskallt vetemjöl

150 gram smör, kylskåpskallt

Glasskräm:

2 dl grädde

2 dl vaniljkräm


  1. Blanda saffran (mald) med vatten. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter.
  2. Lös jästen med lite av mjölken, tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggulan (spara vitan till senare).
  3. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och vetemjöl. Knåda till en smidig deg.
  4. Låt degen vila i kylskåp 10 minuter. 
  5. Kavla ut till en rektangel på ca 30 x 40 cm. 
  6. Hyvla 75 gram av smöret och lägg på halva degen. Vik ihop degen från långsidan och sedan en gång från kortsidan.
  7. Kavla försiktigt ut till 30 x 40 och upprepa steg 6 igen. 
  8. Kavla ut igen och vik sedan degen så den bli 30 x 10 cm
  9. Dela degen i 10 bitar i trianglar. Lägg på bakplåtsklädd plåt. 
  10. Låt jäsa i minst 1 timme. 
  11. Pensla med äggvitan som vispas upp.
  12. Grädda i ca 7 min på 250 grader.
  13. Låt svalna.
  14. Vispa grädden hårt och blanda ner vaniljkrämen. Vispa ihop. 
  15. Skär av toppen på semlan och spritsa ner krämen. 

Vaxade hyacinter

Ifjol testade jag på att vaxa hyacinter för första gången. Hade då gamla stearinstumpar men de sprack lite så i år använde jag mig av doppvax som jag köpt hem för mina ljus. 

Doppade de lite för lite så de sken igenom men det blev ändå rätt bra. Ska doppa de fler gånger nästa gång. 

(null)




Saffransbullar med vanilj

3:dje novent idag och då firar vi med saffransbullar med vaniljfyllning. 

(null)

Vanilj saffransbullar


1 gram saffran

1 msk vatten

150 gr rumsvarmt smör

5 dl mjölk

50 gram jäst

0,5 tsk salt

1 dl vit sirap

Ca 13 dl vetemjöl


Fyllning:

100 gram rumsvarmt smör

1 msk vanilj socker

0,75 dl socker


Pensling

Ägg 

Pärlsocker


Blanda saffran med vatten och låt stå i ca 20 min i kylskåp.

Smula ner jästen och tillsätt mjölken kall.

Tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget. 

Kör i bakmaskin ca 10 minuter

Låt jäsa i minst 1 timme gärna 1,5 timme. 

Blanda ihop fyllningen. 

Dela degen i två delar.

Bred på fyllningen och rulla ihop. 

Skär cm tjocka skivor

Låt jäsa 30 minuter

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker 

Grädda på 225 grader i ca 8 minuter 


Pepparkakssnurror

(null)


Pepparkakssnurror

Pepparkaksdeg:

100 gram rumsvarmt smör

2 msk socker

3 dl mjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kakao

1,5 tsk kanel

1 tsk malen nejlika

1 tsk ingefära

1 ägg


Ljus deg:

100 gram rumsvarmt smör

2 msk socker

3 dl mjöl

2 tsk vaniljsocker

1 ägg


Blanda ihop degarna varför sig. 

Låt stå i kylen 1 timme

Kavla ut degarna till en fyrkantig platta. 

Lägg pepparkaksdegen på den ljusa degen.

Rulla ihop och lägga i frysen i min 15 min.

Skär cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper. 

Grädda på 200 grader i ca 15 min.


Pepparkakslimpa

Idag blev det en juligare variant av ett långpannebröd, ett pepparkaksbröd. 

(null)

Pepparkaksbröd i långpanna

1 liter fil

12 dl rågsikt

2 dl sirap

4 tsk bikarbonat 

2 tsk bakpulver 

1/2 tsk salt

1,5 msk kanel

2 tsk nejlika

1 msk ingefära 


Häll filen i en bunke. 

Tillsätt sirap

Blanda ner bikarbonat, bakpulver, salt och kryddor i lite av mjölet. 

Rör ner mjölblandningen i filen. 

Tillsätt resten av mjölet. 

Smörj en långpanna. 

Tillsätt smeten i långpannan.

Grädda på 100 grader i 60 min

Höj sedan till 150 grader och grädda i 30-35 minuter. 


Snickersfudge

Jag har testat mig fram till en ny fudge, en snickersfudge med choklad på. 

(null)

Snickersfudge

1,5 dl ljust muscovadosocker 

1,5 dl grädde

1 dl ljus sirap

1 msk smör

100 gram vit choklad, hackad

1 dl saltade jordnötter


Garnering: 75 gram mjölkchoklad


Värm upp grädde, socker och sirap under omrörning på medeltemperatur tills den klarar kulprovet. 

Tillsätt sjordnötter, smör och choklad. 

Rör tills det blir en slät massa. 

Häll upp i en form med bakplåtspapper. 

Låt stelna ett tag innan den skärs upp i bitar. 

Smält chokladen och doppa bitarna i chokladen. 


Kladdkakans dag

Idag är det kladdkakans dag, är man jultok så blir det så klart en julig variant så jag gjorde en pepparkaks kladdkaka. 

(null)

Pepparkakskladdkaka

100 gram smör

2 ägg

3 dl socker

2 msk kakao

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

0,5 tsk nejlika

2,5 dl vetemjöl


Smält smöret.

Tillsätt ägg och socker ( direkt i kastrullen så får du mindre disk)

Rör ner kryddor och mjöl

Grädda i 175 grader i ca 19 minuter

Servera gärna med lingongrädde. 


Saffranskaka

I år har vi bestämt oss för att maxa julen och det innebär bland annat att fira novent. Att vi maxar i år beror på att vi vill avsluta året på ett roligt och minnesvärt sätt efter detta Corona år. 

Så idag äter vi saffranskaka och ser julfilm. 
(null)

Saffranskaka

200 gram smör

2 ägg

3 dl socker

0,5 gram saffran

1 msk vatten

1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl 

2 tsk bakpulver 


Blanda saffran med vatten. Låt stå i kylen i 20 minuter. 

Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran. 

Vispa ägg och socker. 

Tillsätt smörblandningen och rör ihop. 

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det. 

Häll i smord form. 

Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.