Saffransmunkar

Saffransmunkar
0,5 gram saffran
1 isbit
25 gram jäst
75 gram smör i bitar
2,5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 ägg
6-7 dl vetemjöl
Lägg saffranet med isbiten och låt stå i ca 40 minuter.
Smula jästen och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör saffran, socker och ägg.
Tillsätt mjölet i omgångar, kör ca 10 minuter i assistent.
Låt jäsa i 1,5 timme.
Kavla ut till ca 1,5 - 2 cm och stansa ut till valfri figur (använd pepparkaksmått ) eller klassiska ringar.
Låt i 30 minuter under bakduk.
Fritera på ca 180 grader. En minut per sida brukar vara lagomt.
Torka på papper och rulla i socker.
Nutellafudge

Nutellafudge
3 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
150 g nutella
0,5 tsk vinäger
Koka upp grädde, socker och sirap tills smeten klarar kulprovet ca 122-123 grader på medelvärme.
Tillsätt smöret och koka en stund till.
Tillsätt nutella och vinäger
Rör till en jämn smet.
Häll i en form ca 20 x 20 cm
Låt svalna i kylskåp 2-3 timmar.
Skär i bitar.
Saffrans pannkaka

Saffranspannkaka
0,5 gram saffran
1 msk kallt vatten
0,75 dl grädde
1,5 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
5 dl risgrynsgröt
2 ägg
0,5 dl skållad och hackad mandel
Blanda saffran (mal den om det är hel saffran) med vatten. Ställ i kylskåp 20 minuter.
Blanda grädden med saffran, socker och vaniljsocker och rör ner det i gröten.
Vispa äggen och tillsätt ägg och mandel i gröten.
Smörj en form ca 15 x 20 cm
Grädda i ca 1 timme på 175 grader.
Servera ljummen med vispad grädde och sylt.
Saffranswienersemlor med glasskräm

Saffrans wienersemlor med glasskräm
0,5-1 gram saffran
1 msk kallt vatten
25 gram jäst
1,5 dl kall mjölk
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 kallt ägg
270 gram kylskåpskallt vetemjöl
150 gram smör, kylskåpskallt
Glasskräm:
2 dl grädde
2 dl vaniljkräm
- Blanda saffran (mald) med vatten. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter.
- Lös jästen med lite av mjölken, tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggulan (spara vitan till senare).
- Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och vetemjöl. Knåda till en smidig deg.
- Låt degen vila i kylskåp 10 minuter.
- Kavla ut till en rektangel på ca 30 x 40 cm.
- Hyvla 75 gram av smöret och lägg på halva degen. Vik ihop degen från långsidan och sedan en gång från kortsidan.
- Kavla försiktigt ut till 30 x 40 och upprepa steg 6 igen.
- Kavla ut igen och vik sedan degen så den bli 30 x 10 cm
- Dela degen i 10 bitar i trianglar. Lägg på bakplåtsklädd plåt.
- Låt jäsa i minst 1 timme.
- Pensla med äggvitan som vispas upp.
- Grädda i ca 7 min på 250 grader.
- Låt svalna.
- Vispa grädden hårt och blanda ner vaniljkrämen. Vispa ihop.
- Skär av toppen på semlan och spritsa ner krämen.
Vaxade hyacinter

Saffransbullar med vanilj

Vanilj saffransbullar
1 gram saffran
1 msk vatten
150 gr rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
0,5 tsk salt
1 dl vit sirap
Ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
1 msk vanilj socker
0,75 dl socker
Pensling
Ägg
Pärlsocker
Blanda saffran med vatten och låt stå i ca 20 min i kylskåp.
Smula ner jästen och tillsätt mjölken kall.
Tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget.
Kör i bakmaskin ca 10 minuter
Låt jäsa i minst 1 timme gärna 1,5 timme.
Blanda ihop fyllningen.
Dela degen i två delar.
Bred på fyllningen och rulla ihop.
Skär cm tjocka skivor
Låt jäsa 30 minuter
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker
Grädda på 225 grader i ca 8 minuter
Pepparkakssnurror

Pepparkakssnurror
Pepparkaksdeg:
100 gram rumsvarmt smör
2 msk socker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kakao
1,5 tsk kanel
1 tsk malen nejlika
1 tsk ingefära
1 ägg
Ljus deg:
100 gram rumsvarmt smör
2 msk socker
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Blanda ihop degarna varför sig.
Låt stå i kylen 1 timme
Kavla ut degarna till en fyrkantig platta.
Lägg pepparkaksdegen på den ljusa degen.
Rulla ihop och lägga i frysen i min 15 min.
Skär cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper.
Grädda på 200 grader i ca 15 min.
Pepparkakslimpa

Pepparkaksbröd i långpanna
1 liter fil
12 dl rågsikt
2 dl sirap
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1,5 msk kanel
2 tsk nejlika
1 msk ingefära
Häll filen i en bunke.
Tillsätt sirap
Blanda ner bikarbonat, bakpulver, salt och kryddor i lite av mjölet.
Rör ner mjölblandningen i filen.
Tillsätt resten av mjölet.
Smörj en långpanna.
Tillsätt smeten i långpannan.
Grädda på 100 grader i 60 min
Höj sedan till 150 grader och grädda i 30-35 minuter.
Snickersfudge

Snickersfudge
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 msk smör
100 gram vit choklad, hackad
1 dl saltade jordnötter
Garnering: 75 gram mjölkchoklad
Värm upp grädde, socker och sirap under omrörning på medeltemperatur tills den klarar kulprovet.
Tillsätt sjordnötter, smör och choklad.
Rör tills det blir en slät massa.
Häll upp i en form med bakplåtspapper.
Låt stelna ett tag innan den skärs upp i bitar.
Smält chokladen och doppa bitarna i chokladen.
Kladdkakans dag

Pepparkakskladdkaka
100 gram smör
2 ägg
3 dl socker
2 msk kakao
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk nejlika
2,5 dl vetemjöl
Smält smöret.
Tillsätt ägg och socker ( direkt i kastrullen så får du mindre disk)
Rör ner kryddor och mjöl
Grädda i 175 grader i ca 19 minuter
Servera gärna med lingongrädde.
Saffranskaka

Saffranskaka
200 gram smör
2 ägg
3 dl socker
0,5 gram saffran
1 msk vatten
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Blanda saffran med vatten. Låt stå i kylen i 20 minuter.
Smält smöret och tillsätt mjölk och saffran.
Vispa ägg och socker.
Tillsätt smörblandningen och rör ihop.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det.
Häll i smord form.
Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.