Vörtbullar

Vörtbullar
25 gram jäst
50 gram smör rumsvarmt
3 dl porter
1,5 dl julmust
1 tsk nejlika
1 tsk pomeransskal
1,5 tsk malen ingefära
0,75 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
2,5 dl grovt rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
Ev 1 dl russin
Pensling: Mörk sirap och vatten
Smula jästen i en bunke.
Lös upp jästen med lite av portern och tillsätt resten av portern och julmusten.
Rör ner kryddorna, sirap, salt och smöret i bitar.
Tillsätt russin om du vill ha det i
Tillsätt mjölet, lite i taget tills det blir en smidig deg, gärna lite kladdig.
Låt jäsa i minst 1 timme.
Baka ut till bullar.
Lägg på plåt och låt jäsa i 1 timme till.
Pensla med mörk sirap blandat med lite vatten.
Grädda på 200 grader i 10-12 minuter.
Årets julgran(ar)


Kalljästa saffransbullar
Kalljästa lussebullar
1 gram saffran (2 pkt)
2 isbitar
1 pkt jäst
6 dl kall mjölk
150 gram rumsvarmt smör
2 ägg
0,5 tsk salt
Ca 15-17 dl vetemjöl
Lägg mald saffran med isbitarna i ett glas och låt isbiten smälta.
Smula jästen i en bunke och lös den med lite mjölk.
Tillsätt resten av mjölken.
Tillsätt saffran, smöret i bitar, ägg och salt.
Tillsätt mjölet i omgångar, den ska precis gå att kavla ut.
Gör till lussekatter och lägg på en plåt, täck med plastfolie och låt stå i kylen till dagen efter.
Dagen efter plockar du ut de ur kylskåpet och låt de stå i 1 timme.
Grädda på 225 grader i ca 8 minuter.
Pensla med smör och doppa i socker.
Saffransskorpor

Saffransskorpor
0,5 gram saffran
1 isbit eller 1 msk kallt vatten.
100 gram smält smör
3 ägg
2,5 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 gram grovhackad mandel
100 gram grovhackad vitchoklad
Mal saffranet om du använder hela pistiller lägg i en isbit tills den smält eller vatten (använder du vatten ställ i kylskåp 30 minuter) för att dra ur smaken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vitchoklad, mandel i en bunke.
Tillsätt saffran, smör och äggblandningen i mjölskålen.
Blanda till en deg, den blir lite kladdig.
Gör till tre längder på mjölat bord och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Grädda på 200 grader i 18 minuter.
Ta ut plåten och skär längderna till cm tjocka skivor.
Lägg de med snittytan uppåt på plåten och låt torka 45 min på 125 grader.
Låt de ligga kvar och svalna i ugnen.
Granen står så grön och grann i stugan



Pepparkakssandwich

Pepparkakssandwich
115 gram smör
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 msk kanel
0,5 tsk nejlika
1 tsk ingefära
1 paket vaniljglass ( 0,5 liter)
Smält smöret och låt kallna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt smöret.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten.
Rör till en jämn smet.
Bred ut på bakplåtspapper ca 27 x 21 cm.
Grädda i 10 minuter i på 175 grader.
Låt svalna lite och skär sedan i lämpliga bitar. 9 x 3,5 cm passar bra.
Ta en bit glass och lägg mellan två bitar.
Årets pepparkakshus 2020





Nougatfudge

Nougatfudge
3 dl grädde
2 dl socker
1 dl sirap
50 g smör
1 msk kakao
150 gram nougat, i bitar
1 tsk vitvinsvinäger
Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull på medelvärme tills den klarar kulprovet ca 122-124 grader.
Tillsätt smör och kakao och kolla lite till tills det är en smält.
Ta från spisen och tillsätt nougat och vinäger.
Häll upp i en form jag valde en 15x15 cm
Låt svalna i kylskåp i några timmar.
Skär i bitar. Förvara i kylskåp.