Vörtbullar

(null)

Vörtbullar

25 gram jäst

50 gram smör rumsvarmt 

3 dl porter

1,5 dl julmust

1 tsk nejlika

1 tsk pomeransskal 

1,5 tsk malen ingefära 

0,75 dl mörk sirap

1,5 tsk salt

2,5 dl grovt rågmjöl

8-10 dl vetemjöl 

Ev 1 dl russin


Pensling: Mörk sirap och vatten


Smula jästen i en bunke.

Lös upp jästen med lite av portern och tillsätt resten av portern och julmusten.

Rör ner kryddorna, sirap, salt och smöret i bitar.

Tillsätt russin om du vill ha det i 

Tillsätt mjölet, lite i taget tills det blir en smidig deg, gärna lite kladdig. 

Låt jäsa i minst 1 timme.

Baka ut till bullar.

Lägg på plåt och låt jäsa i 1 timme till.

Pensla med mörk sirap blandat med lite vatten. 

Grädda på 200 grader i 10-12 minuter. 


Årets julgran(ar)

I år kör vi på hela två julgranar. Den första tog vi in strax efter första advent och i den har vi bara lysen. Super fina lysen som man kan ändra varje lampa i valfri färg. 

(null)

Den andra granen, den riktiga granen tog vi in och klädde idag och jag blev så nöjd med granen och pyntet. 

(null)



Kalljästa saffransbullar

Kalljästa lussebullar

1 gram saffran (2 pkt)

2 isbitar

1 pkt jäst

6 dl kall mjölk

150 gram rumsvarmt smör

2 ägg

0,5 tsk salt

Ca 15-17 dl vetemjöl


Lägg mald saffran med isbitarna i ett glas och låt isbiten smälta. 

Smula jästen i en bunke och lös den med lite mjölk. 

Tillsätt resten av mjölken. 

Tillsätt saffran, smöret i bitar, ägg och salt. 

Tillsätt mjölet i omgångar, den ska precis gå att kavla ut. 

Gör till lussekatter och lägg på en plåt, täck med plastfolie och låt stå i kylen till dagen efter. 


Dagen efter plockar du ut de ur kylskåpet och låt de stå i 1 timme. 

Grädda på 225 grader i ca 8 minuter. 


Pensla med smör och doppa i socker. 

(null)



Saffransskorpor

Idag blev det saffransskorpor med vitchoklad och mandel till glöggen. 

(null)


Saffransskorpor

0,5 gram saffran

1 isbit eller 1 msk kallt vatten. 

100 gram smält smör

3 ägg

2,5 dl socker

6 dl mjöl

1 tsk bakpulver

100 gram grovhackad mandel

100 gram grovhackad vitchoklad


Mal saffranet om du använder hela pistiller lägg i en isbit  tills den smält eller vatten (använder du vatten ställ i kylskåp 30 minuter) för att dra ur smaken. 

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl,  bakpulver, vitchoklad, mandel i en bunke. 

Tillsätt saffran, smör och äggblandningen i mjölskålen. 

Blanda till en deg, den blir lite kladdig. 

Gör till tre längder på mjölat bord och lägg på en bakplåtsklädd plåt. 

Grädda på 200 grader i 18 minuter. 

Ta ut plåten och skär längderna till cm tjocka skivor.

Lägg de med snittytan uppåt på plåten och låt torka 45 min på 125 grader.

Låt de ligga kvar och svalna i ugnen. 


Granen står så grön och grann i stugan

Igår tog vi in vår julgran. Hoppas den står sig ända fram till jul, men jag skulle tro att vi behöver byta ut den. Den kommer kläs längre fram, nu får den bara ha vår nya belysning. 

Det är en riktigt roliga belysning, man kan ändra varje lampa varför sig och i vilka färger man vill. Man kan få den att ha stilla färger, att de tänds och släcks i vissa mönster. 

(null)

(null)

(null)


Pepparkakssandwich

(null)


Pepparkakssandwich

115 gram smör

1 ägg

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl 

1 msk kanel

0,5 tsk nejlika

1 tsk ingefära

1 paket vaniljglass ( 0,5 liter)


Smält smöret och låt kallna. 

Vispa ägg och socker pösigt. 

Tillsätt smöret. 

Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. 

Rör till en jämn smet.

Bred ut på bakplåtspapper ca 27 x 21 cm.

Grädda i 10 minuter i på 175 grader.

Låt svalna lite och skär sedan i lämpliga bitar. 9 x 3,5 cm passar bra. 

Ta en bit glass och lägg mellan två bitar. 


Årets pepparkakshus 2020

I år blev det flera hus när barnen ville göra sina egna. 

Jag gjorde själva bostadshuset. 

(null)

(null)

Min 11 åring gjorde en lekstuga helt själv, det enda jag gjort är att montera ihop det. 
(null)

8 åringen gjorde ett dass, även han fick hjälp med monteringen annars har han gjort det själv. 
(null)

5 åringen har jag hjälp lite grann och jag fick göra hunden för hans blev uppäten.

(null)


Nougatfudge

1:a december och ni får ett recept på Nougat fudge av mig. 

Idag är det även brandvarnarens dag så kolla/byta batterier i brandvarnaren idag. 

(null)

Nougatfudge

3 dl grädde

2 dl socker

1 dl sirap

50 g smör

1 msk kakao

150 gram nougat, i bitar

1 tsk vitvinsvinäger 


Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull på medelvärme tills den klarar kulprovet ca 122-124 grader.

Tillsätt smör och kakao och kolla lite till tills det är en smält. 

Ta från spisen och tillsätt nougat och vinäger. 

Häll upp i en form jag valde en 15x15 cm

Låt svalna i kylskåp i några timmar. 

Skär i bitar. Förvara i kylskåp.