Vörtbullar
Vörtbullar
25 gram jäst
50 gram smör rumsvarmt
3 dl porter
1,5 dl julmust
1 tsk nejlika
1 tsk pomeransskal
1,5 tsk malen ingefära
0,75 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
2,5 dl grovt rågmjöl
8-10 dl vetemjöl
Ev 1 dl russin
Pensling: Mörk sirap och vatten
Smula jästen i en bunke.
Lös upp jästen med lite av portern och tillsätt resten av portern och julmusten.
Rör ner kryddorna, sirap, salt och smöret i bitar.
Tillsätt russin om du vill ha det i
Tillsätt mjölet, lite i taget tills det blir en smidig deg, gärna lite kladdig.
Låt jäsa i minst 1 timme.
Baka ut till bullar.
Lägg på plåt och låt jäsa i 1 timme till.
Pensla med mörk sirap blandat med lite vatten.
Grädda på 200 grader i 10-12 minuter.