Chokladbollsfudge

Fredag och det betyder ett nytt recept. Idag är det 8 veckor till julafton. Det är dags att för mig att börja med de pysselprojekt jag tänkt göra för av erfarenhet vet jag att jag inte hinner något alls i december.

(null)

Chokladbollsfudge

1,5 dl socker

1,5 dl havregrädde

1 dl sirap

1 msk kakao

1 msk starkt kaffe

25 gram smör

1 tsk vitvinsvinäger

100 gram ljus choklad, hackad 


Kokos eller pärlsocker till garnering


Värm socker, havregrädde, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull tills det klarar kulprovet ca 122 grader.

Ta bort från spisen.

Rör ner kaffe, smör i bitar, vitvinsvinäger och den hackade chokladen.

Rör tills allt är blandat.

Häll upp i en form ca 15 x 15 cm.

Strö över kokos eller pärlsocker.

Låt svalna.

Skär i bitar.


(null)



Saffrans mums

Fredag och det betyder ett nytt recept.

Denna vecka blir det Saffrans mums.

(null)

Saffrans mums

0,5 gram saffran

1,5 dl kallt vatten

1,5 msk gelatin

4 msk hett vatten

4 dl socker

1 äggvita

2 tsk vaniljsocker 

3,5 dl kokos

1,5 msk kakao


Blanda saffran med det kalla vattnet och låt stå i kyl i minst 20 minuter.

Blanda gelatin med det heta vattnet och låt stå i ca 5 min. 

Vispa socker, kallt vatten med saffran,äggvita och vaniljsocker i 1-2 minuter.

Tillsätt gelatinet under vispning. 

Vispa i 15 minuter. 

Blanda kokos och kakao. Lägg hälften av det i en form. 

Bred ut smeten på kokosblandningen. 

Häll resten av kokosblandningen på. 

Låt stelna i kylskåpet i minst 3 timmar gärna över nattten. 

Skär upp i bitar och doppa kanterna i kokosen. 

Förvaras i kylskåp eller i frys.

(null)






Dumle pepparkaksklubbor

Denna veckan får ni ett bonus recept, har en hel del på lager så ni får en på en onsdag. 

(null)

Dumle pepparkaksklubbor

1 dl socker 

1 dl grädde 

1 dl ljus sirap 

1 dl dulce de leche

1,5 tsk pepparkakskrydda


Klubbpinnar/Grillpinnar (klipp bort den vassa delen om du använder grillpinnar)

300 gram ljus choklad


Koka upp socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull till 122 grader.

Ta kastrullen från spisen och rör ner dulce de leche och pepparkakskrydda.

Klicka upp på bakplåtspapper eller häll upp i formar och sätt i pinne.

Låt stelna.

Smält chokladen och doppa/ pensla klubborna.


(null)



Årets spel 2021

Årets spel utses varje år vid den här tiden. Och spel är något som jag tycker hör julen till.
I år är det dessa spel som vunnit:

Årets vuxenspel - Chronicles of crime

(null)

Årets familjespel- My city
(null)

Årets barnspel -  Foto fish 
(null)

Brukar ni spela spel på jul?

Snittar med orangecurd och saffran

Då var det fredag igen och dags för ett nytt recept. 

Idag blir det snittar med orangecurd och saffran.

Jag har just nu ett samarbete med Röda kvarn som säljer saffran av riktigt bra kvalitet. 
Om ni anger "Victoria" får ni 5 % rabatt på deras saffran. Passa på nu för det är redan nedsatta priser och rabatten gäller ändå. 

(null)

Orangecurd snittar

2,5 dl vetemjöl

0,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

100 gram rumsvarmt smör


Fyllning: 1 dl orangecurd med saffran


Garnering: florsocker och vatten


Blanda ihop de torra igredienserna.

Tillsätt smöret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela i två bitar och rulla till längder.

Platta lite lätt och tryck en skåra i mitten med baksidan av en kniv eller liknande.

Fyll i curden i skåran.

Grädda på 175 grader i ca 15 minuter.

Dela i bitar.

Blanda florsocker med lite vatten och ringla över den kalla kakan.


Orangecurd med saffran

2 eko apelsiner

1 liten eko citron

2 äggulor

1 ägg

0,5 gram saffran

2 dl socker

100 gram smör


Tvätta apelsinerna och citronen.

Riv skalet fint från 1 apelsin. 

Pressa ut saften ur apelsinerna och citronen.

Lägg skal, saften, socker, äggulor, ägg och saffran i en kastrull. Vispa ihop.

Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills det tjocknat. Det får inte koka då kan det skära sig. Det tar ca 15-20 minuter. 

Tillsätt smöret i tärningar och häll upp i glasburkar. 

Förvaras i kylskåp.


(null)




Pepparkaksrutor med cream cheese frosting

Fredag och jag bjuder i vanlig ordning på ett julrecept.

Idag blir det pepparkaksrutor med cream cheese frosting.

Hoppas ni alla får en trevlig fredag.

(null)

Pepparkaksrutor med creme cheese frosting

100 gram smör

1 dl socker

1 dl brun farin

3/4 dl mörk sirap

1 ägg

1 tsk vaniljpulver

2 tsk bakpulver

4,5 dl vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 krm malen nejlika


Frosting

200 gram creme cheese

2 dl florsocker

100 gram rumsvarmt smör

1 tsk vaniljsocker 


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och låt svalna.

Klä en form ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.

Vispa ihop smör, socker, farinsocker och sirap i en bunke till en slät smet.

Tillsätt ägget och vispa ihop.

Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt i bunken och rör ihop till en deg, den ska vara som en klibbig kakdeg.

Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 23-25 minuter.

Vispa ihop ingredienserna till frostingen.

Bred frostingen på den kalla kakan.

(null)



Kanelbullefudge

Om du inte vill ha vanliga kanelbullar på kanelbullens dag kanske en kanelbullefudge kan vara något för dig. 

(null)

Kanelbullefudge


1,5 dl socker

1,5 dl grädde

1 dl ljus sirap

1 msk kanel 

1 tsk malen kardemummakärnor 

1 msk smör 

100 gram vitchoklad


Pärlsocker till garnering


Värm socker , grädde, sirap, kanel och kardemumma under omrörning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills de klarar kulprovet. 

Rör ner smör och chokladen hackad i bitar, till en slät massa.

Häll upp i en form med bakplåtspapper ca 15 x 15 cm.

Strö över pärlsocker.

Låt svalna.

Skär i bitar. 


(null)



Saffransvåfflor

Fredag igen och jag bjuder som vanligt på ett nytt recept idag blir det Saffransvåfflor

(null)

Saffransvåfflor

Ca 8 st

100 gram smör

0,5 gram saffran

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

2 ägg

4 dl mjölk


Smält smöret tillsammans med saffran. Låt svalna.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i skål. 

Vispa ner ägg och mjölk till en slät smet.

Rör ner smör och saffran blandningen.

Grädda i våffeljärn. 

Servera med grädde, bär eller sylt. 


(null)