Chokladbollsfudge

Chokladbollsfudge
1,5 dl socker
1,5 dl havregrädde
1 dl sirap
1 msk kakao
1 msk starkt kaffe
25 gram smör
1 tsk vitvinsvinäger
100 gram ljus choklad, hackad
Kokos eller pärlsocker till garnering
Värm socker, havregrädde, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull tills det klarar kulprovet ca 122 grader.
Ta bort från spisen.
Rör ner kaffe, smör i bitar, vitvinsvinäger och den hackade chokladen.
Rör tills allt är blandat.
Häll upp i en form ca 15 x 15 cm.
Strö över kokos eller pärlsocker.
Låt svalna.
Skär i bitar.
Saffrans mums

0,5 gram saffran
1,5 dl kallt vatten
1,5 msk gelatin
4 msk hett vatten
4 dl socker
1 äggvita
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl kokos
1,5 msk kakao
Blanda saffran med det kalla vattnet och låt stå i kyl i minst 20 minuter.
Blanda gelatin med det heta vattnet och låt stå i ca 5 min.
Vispa socker, kallt vatten med saffran,äggvita och vaniljsocker i 1-2 minuter.
Tillsätt gelatinet under vispning.
Vispa i 15 minuter.
Blanda kokos och kakao. Lägg hälften av det i en form.
Bred ut smeten på kokosblandningen.
Häll resten av kokosblandningen på.
Låt stelna i kylskåpet i minst 3 timmar gärna över nattten.
Skär upp i bitar och doppa kanterna i kokosen.
Förvaras i kylskåp eller i frys.
Dumle pepparkaksklubbor

Dumle pepparkaksklubbor
1 dl socker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl dulce de leche
1,5 tsk pepparkakskrydda
Klubbpinnar/Grillpinnar (klipp bort den vassa delen om du använder grillpinnar)
300 gram ljus choklad
Koka upp socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull till 122 grader.
Ta kastrullen från spisen och rör ner dulce de leche och pepparkakskrydda.
Klicka upp på bakplåtspapper eller häll upp i formar och sätt i pinne.
Låt stelna.
Smält chokladen och doppa/ pensla klubborna.
Årets spel 2021



Snittar med orangecurd och saffran

Orangecurd snittar
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 gram rumsvarmt smör
Fyllning: 1 dl orangecurd med saffran
Garnering: florsocker och vatten
Blanda ihop de torra igredienserna.
Tillsätt smöret i mindre bitar och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela i två bitar och rulla till längder.
Platta lite lätt och tryck en skåra i mitten med baksidan av en kniv eller liknande.
Fyll i curden i skåran.
Grädda på 175 grader i ca 15 minuter.
Dela i bitar.
Blanda florsocker med lite vatten och ringla över den kalla kakan.
Orangecurd med saffran
2 eko apelsiner
1 liten eko citron
2 äggulor
1 ägg
0,5 gram saffran
2 dl socker
100 gram smör
Tvätta apelsinerna och citronen.
Riv skalet fint från 1 apelsin.
Pressa ut saften ur apelsinerna och citronen.
Lägg skal, saften, socker, äggulor, ägg och saffran i en kastrull. Vispa ihop.
Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills det tjocknat. Det får inte koka då kan det skära sig. Det tar ca 15-20 minuter.
Tillsätt smöret i tärningar och häll upp i glasburkar.
Förvaras i kylskåp.
Pepparkaksrutor med cream cheese frosting

Pepparkaksrutor med creme cheese frosting
100 gram smör
1 dl socker
1 dl brun farin
3/4 dl mörk sirap
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 krm malen nejlika
Frosting
200 gram creme cheese
2 dl florsocker
100 gram rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna.
Klä en form ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper.
Vispa ihop smör, socker, farinsocker och sirap i en bunke till en slät smet.
Tillsätt ägget och vispa ihop.
Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt i bunken och rör ihop till en deg, den ska vara som en klibbig kakdeg.
Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 23-25 minuter.
Vispa ihop ingredienserna till frostingen.
Bred frostingen på den kalla kakan.
Kanelbullefudge

Kanelbullefudge
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 msk kanel
1 tsk malen kardemummakärnor
1 msk smör
100 gram vitchoklad
Pärlsocker till garnering
Värm socker , grädde, sirap, kanel och kardemumma under omrörning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills de klarar kulprovet.
Rör ner smör och chokladen hackad i bitar, till en slät massa.
Häll upp i en form med bakplåtspapper ca 15 x 15 cm.
Strö över pärlsocker.
Låt svalna.
Skär i bitar.
Saffransvåfflor

Saffransvåfflor
Ca 8 st
100 gram smör
0,5 gram saffran
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
4 dl mjölk
Smält smöret tillsammans med saffran. Låt svalna.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i skål.
Vispa ner ägg och mjölk till en slät smet.
Rör ner smör och saffran blandningen.
Grädda i våffeljärn.
Servera med grädde, bär eller sylt.
