Rocky road fudge

(null)

3 dl ljust muscovadosocker 

3 dl grädde

1,5 dl ljus sirap

50 gram smör

200 gram ljus choklad, hackad

2 dl jordnötter, hackade

2 dl mini marshmallows 


Koka upp muscovadosocker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull på medelvärme.

Låt det koka tills den klarar kulprovet, ca 122 grader.

Rör ner smör och choklad tills det är slätt.

Rör sist ner jordnötter och marshmallows lite snabbt.

Häll upp i form ca 25 x 25 cm.

Låt svalna och dela sedan i bitar.


(null)



Pepparkaksvåfflor

Varje novent har vi gjort en juligare frukost. Igår blev det Pepparkaksvåfflor 

(null)

Pepparkaksvåfflor

100 gram smör

4 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 msk pepparkakskrydda 

1 tsk bakpulver

5 dl mjölk

2 ägg


Smält smöret.

Blanda vetemjöl, salt, pepparkakskrydda och bakpulver i en bunke.

Vispa ner hälften av mjölken till en slät smet.

Vispa ner resten av mjölken, äggen ett i taget och tillsist smöret.

Grädda i våffeljärn.


Glassbåtar med pepparkaksripple

Veckans recept blir glassbåtar med pepparkaksripple.

(null)

Glassbåtar med pepparkaksripple

Vill du inte göra båtar fryser du in glassen i en bunke bara och låter den frysa minst 6 timmar.


12 st mini taco båtar

100 gram mjölk choklad


1 burk kondenserad mjölk

5 dl grädde

1 krm vaniljpulver


Pepparkakskolasås

1 dl grädde

1 tsk kakao

1 tsk pepparkakskrydda

2 msk sirap

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker


200 gram choklad att doppa båtarna i

Ev garnering


Börja med att koka pepparkakskolasåsen.

Vispa ihop alla ingredienserna utom vaniljsocker i en kastrull.

Låt tjockna under omrörning.

Tillsätt vaniljsocker och låt svalna.


Smält chokladen till tacobåtarna.

Pensla insidan av båtarna med choklad.


Vispa grädden inte alltför hårt.

Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljpulver.

Vispa lite till.

Rör försiktigt ner pepparkakskolasåsen.

Fyll upp båtarna med glasssmeten och ställ i frysen, 2-3 timmar gärna längre. ( jag fick lite glass över som jag frös in i en bunke)

Smält chokladen och doppa båtarna. 

Ställ in i frysen.

(null)



Årets julklapp 2021

I år utsåg HUI evenemangsbiljetter till årets julklapp.

Känns som det är en julklapp många skulle bli glada av att få. 

(null)


Pepparkaksdrömmar med skrädmjöl

Veckans fredags recept blir Pepparkaksdrömmar med skrädmjöl.

(null)

Pepparkaksdrömmar med skrädmjöl

Ca 20 st

100 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

0,75 dl rapsolja

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

0,5 tsk nejlika

1,5 tsk hjorthornssalt

3 dl skrädmjöl

2 dl vetemjöl


Vispa ihop smör, vaniljsocker och socker.

Tillsätt rapsolja och kryddor.

Blanda mjöl och hjorthornssalt i en bunke.

Tillsätt mjölet till smörblandningen.

Rulla till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. De kommer att flyta ut så lägg de inte för tätt.

Grädda på 150 grader i 18-20 minuter.






Saffranskrämbullar

På första novent gjorde jag saffranskrämbullar eller kanske kallar man de nu jag när de friteras, oavsett vad man kallar de så blev de goda i alla fall. 

(null)

25 gram jäst

100 gram smör

0,5 gram saffran

2,5 dl mjölk

0,5 dl socker

7 dl vetemjöl


Vaniljkräm

2,5 dl mjölk

1 vaniljstång 

4 äggulor

0,75 dl socker

0,4 dl maizena


Ca 1 liter olja till fritering

Socker att rulla i


Smula jästen i en bunke.

Smält smöret tillsammans med saffran.

Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Häll degvätskan över jästen och rör tills det löser sig.

Tillsätt socker och lite mjöl i taget, tills degen inte är kladdig.

Arbeta ihop till en deg och låt jäsa 40 minuter.

Gör vaniljkrämen under tiden ( se nedan)

Kavla ut degen 1,5-2 cm tjock och stansa ut rundlar.

Låt jäsa i 20-30 minuter.

Fritera i 180 grader på båda sidor tills de fått färg ca 1-2 minuter per sida och låt oljan få rinna av på hushållspapper en stund innan de rullas i socker.

Fyll munkarna med vaniljkrämen med hjälp av en spritspåse och tyll.

Vaniljkräm

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. 

Lägg vaniljstången, fröna och mjölk i en kastrull, koka upp.

Ta från plattan och ta ur vaniljstången (torka den gärna och lägga i en burk med socker som du kan mixa ihop till vaniljsocker sedan)

Vispa ihop äggulor, socker och maizena.

Häll sakta äggblandningen över mjölken samtidigt som du vispar.

Ställ kastrullen på spisen på medelvärme och vispa försiktigt hela tiden tills den blir tjock.

Ta bort från plattan och tillsätt smöret i bitar. Rör tills smöret är borta.

Häll i en skål och ställ i kylskåp.

Rör ibland för att slippa få skinn.

(null)



Amerikanska saffranspannkakor

Första novent idag och det firar vi med julfrukost. Idag blev det amerikanska saffranspannkakor 

(null)

2 𝑚𝑠𝑘 𝑠𝑚ö𝑟 
0,5 𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑠𝑎𝑓𝑓𝑟𝑎𝑛 
2,5 𝑑𝑙 𝑣𝑒𝑡𝑒𝑚𝑗ö𝑙 
1 𝑚𝑠𝑘 𝑏𝑎𝑘𝑝𝑢𝑙𝑣𝑒𝑟 
1 𝑚𝑠𝑘 𝑠𝑜𝑐𝑘𝑒𝑟 
1 𝑚𝑠𝑘 𝑣𝑎𝑛𝑖𝑙𝑗𝑠𝑜𝑐𝑘𝑒𝑟 
1 𝑘𝑟𝑚 𝑠𝑎𝑙𝑡 
2,5 𝑑𝑙 𝑚𝑗ö𝑙𝑘 
1 ä𝑔𝑔  
𝑆𝑚ö𝑟 𝑡𝑖𝑙𝑙 𝑠𝑡𝑒𝑘𝑛𝑖𝑛𝑔 
𝐹𝑙𝑜𝑟𝑠𝑜𝑐𝑘𝑒𝑟  
𝑆𝑚ä𝑙𝑡 𝑠𝑚ö𝑟𝑒𝑡 𝑡𝑖𝑙𝑙𝑠𝑎𝑚𝑚𝑎𝑛𝑠 𝑚𝑒𝑑 𝑠𝑎𝑓𝑓𝑟𝑎𝑛. 
𝐵𝑙𝑎𝑛𝑑𝑎 𝑣𝑒𝑡𝑒𝑚𝑗ö𝑙, 𝑏𝑎𝑘𝑝𝑢𝑙𝑣𝑒𝑟, 𝑠𝑜𝑐𝑘𝑒𝑟, 𝑣𝑎𝑛𝑖𝑙𝑗𝑠𝑜𝑐𝑘𝑒𝑟 𝑜𝑐ℎ 𝑠𝑎𝑙𝑡 𝑖 𝑒𝑛 𝑏𝑢𝑛𝑘𝑒. 
𝑉𝑖𝑠𝑝𝑎 𝑖 𝑚𝑗ö𝑙𝑘𝑒𝑛 𝑡𝑖𝑙𝑙 𝑒𝑛 𝑠𝑙ä𝑡 𝑠𝑚𝑒𝑡. 
𝑇𝑖𝑙𝑙𝑠ä𝑡𝑡 𝑠𝑒𝑑𝑎𝑛 𝑠𝑚ö𝑟/𝑠𝑎𝑓𝑓𝑟𝑎𝑛 𝑜𝑐ℎ 𝑠𝑖𝑠𝑡 ä𝑔𝑔𝑒𝑡. 
𝑆𝑡𝑒𝑘𝑠 𝑖 𝑠𝑚ö𝑟 𝑖 𝑠𝑡𝑒𝑘𝑝𝑎𝑛𝑛𝑎 𝑒𝑙𝑙𝑒𝑟 𝑝𝑙ä𝑡𝑡𝑙𝑎𝑔𝑔, 
1 𝑚𝑠𝑘 𝑠𝑚𝑒𝑡 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑎𝑛𝑛𝑘𝑎𝑘𝑎.
 𝑆𝑡𝑒𝑘 𝑡𝑖𝑙𝑙𝑠 𝑑𝑒 𝑏𝑙𝑖𝑟 𝑙𝑖𝑡𝑒 𝑏𝑢𝑏𝑏𝑙𝑖𝑔𝑎, 𝑐𝑎 1,5 𝑚𝑖𝑛𝑢𝑡𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟 𝑠𝑖𝑑𝑎. 
𝑃𝑢𝑑𝑟𝑎 𝑚𝑒𝑑 𝑓𝑙𝑜𝑟𝑠𝑜𝑐𝑘𝑒𝑟. 

Pepparkaksfudge

Vi hade en liten fudgeprovning här hemma och vinnaren blev Pepparkaksfudge

(null)

Pepparkaksfudge

1,5 𝚍𝚕 grädde

1,5 dl socker

1 dl sirap

1 tsk pepparkakskrydda

1 tsk vitvinsvinäger 

75 gram ljus choklad, hackad

25 gram smör


Koka upp grädde, socker, sirap och pepparkakskrydda i en tjockbottnad kastrull.

Rör under omrörning tills smeten klarar kulprovet, ca 122 grader.

Ta bort från värmen och tillsätt vitvinsvinäger, choklad och smör.

Häll i form ca 15 x 15 cm.

Låt svalna.

Skär i bitar.