Rocky road fudge

3 dl ljust muscovadosocker
3 dl grädde
1,5 dl ljus sirap
50 gram smör
200 gram ljus choklad, hackad
2 dl jordnötter, hackade
2 dl mini marshmallows
Koka upp muscovadosocker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull på medelvärme.
Låt det koka tills den klarar kulprovet, ca 122 grader.
Rör ner smör och choklad tills det är slätt.
Rör sist ner jordnötter och marshmallows lite snabbt.
Häll upp i form ca 25 x 25 cm.
Låt svalna och dela sedan i bitar.
Pepparkaksvåfflor

100 gram smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
Smält smöret.
Blanda vetemjöl, salt, pepparkakskrydda och bakpulver i en bunke.
Vispa ner hälften av mjölken till en slät smet.
Vispa ner resten av mjölken, äggen ett i taget och tillsist smöret.
Grädda i våffeljärn.
Glassbåtar med pepparkaksripple

Glassbåtar med pepparkaksripple
Vill du inte göra båtar fryser du in glassen i en bunke bara och låter den frysa minst 6 timmar.
12 st mini taco båtar
100 gram mjölk choklad
1 burk kondenserad mjölk
5 dl grädde
1 krm vaniljpulver
Pepparkakskolasås
1 dl grädde
1 tsk kakao
1 tsk pepparkakskrydda
2 msk sirap
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
200 gram choklad att doppa båtarna i
Ev garnering
Börja med att koka pepparkakskolasåsen.
Vispa ihop alla ingredienserna utom vaniljsocker i en kastrull.
Låt tjockna under omrörning.
Tillsätt vaniljsocker och låt svalna.
Smält chokladen till tacobåtarna.
Pensla insidan av båtarna med choklad.
Vispa grädden inte alltför hårt.
Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljpulver.
Vispa lite till.
Rör försiktigt ner pepparkakskolasåsen.
Fyll upp båtarna med glasssmeten och ställ i frysen, 2-3 timmar gärna längre. ( jag fick lite glass över som jag frös in i en bunke)
Smält chokladen och doppa båtarna.
Ställ in i frysen.
Årets julklapp 2021

Pepparkaksdrömmar med skrädmjöl

Pepparkaksdrömmar med skrädmjöl
Ca 20 st
100 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl rapsolja
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk nejlika
1,5 tsk hjorthornssalt
3 dl skrädmjöl
2 dl vetemjöl
Vispa ihop smör, vaniljsocker och socker.
Tillsätt rapsolja och kryddor.
Blanda mjöl och hjorthornssalt i en bunke.
Tillsätt mjölet till smörblandningen.
Rulla till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. De kommer att flyta ut så lägg de inte för tätt.
Grädda på 150 grader i 18-20 minuter.
Saffranskrämbullar

25 gram jäst
100 gram smör
0,5 gram saffran
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
7 dl vetemjöl
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
4 äggulor
0,75 dl socker
0,4 dl maizena
Ca 1 liter olja till fritering
Socker att rulla i
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret tillsammans med saffran.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör tills det löser sig.
Tillsätt socker och lite mjöl i taget, tills degen inte är kladdig.
Arbeta ihop till en deg och låt jäsa 40 minuter.
Gör vaniljkrämen under tiden ( se nedan)
Kavla ut degen 1,5-2 cm tjock och stansa ut rundlar.
Låt jäsa i 20-30 minuter.
Fritera i 180 grader på båda sidor tills de fått färg ca 1-2 minuter per sida och låt oljan få rinna av på hushållspapper en stund innan de rullas i socker.
Fyll munkarna med vaniljkrämen med hjälp av en spritspåse och tyll.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg vaniljstången, fröna och mjölk i en kastrull, koka upp.
Ta från plattan och ta ur vaniljstången (torka den gärna och lägga i en burk med socker som du kan mixa ihop till vaniljsocker sedan)
Vispa ihop äggulor, socker och maizena.
Häll sakta äggblandningen över mjölken samtidigt som du vispar.
Ställ kastrullen på spisen på medelvärme och vispa försiktigt hela tiden tills den blir tjock.
Ta bort från plattan och tillsätt smöret i bitar. Rör tills smöret är borta.
Häll i en skål och ställ i kylskåp.
Rör ibland för att slippa få skinn.
Amerikanska saffranspannkakor

Pepparkaksfudge

Pepparkaksfudge
1,5 𝚍𝚕 grädde
1,5 dl socker
1 dl sirap
1 tsk pepparkakskrydda
1 tsk vitvinsvinäger
75 gram ljus choklad, hackad
25 gram smör
Koka upp grädde, socker, sirap och pepparkakskrydda i en tjockbottnad kastrull.
Rör under omrörning tills smeten klarar kulprovet, ca 122 grader.
Ta bort från värmen och tillsätt vitvinsvinäger, choklad och smör.
Häll i form ca 15 x 15 cm.
Låt svalna.
Skär i bitar.