Lakritsfudge
1 påse (150gram) turkisk peber
3 dl grädde
4 dl socker
1 msk vit sirap
1 msk lakritspulver
50 gram smör
185 gram vitchoklad
Ev svart hushållsfärg
Krossa turkosa pebern, det gör inget om det är lite bitar de smälter sedan.
Lägg de i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädde, socker, sirap och lakritspulver.
Låt koka på medelvärme tills den klarar kulprovet ca 122 grader.
Tillsätt smör, chokladen i bitar och ev svart färg.
Häll upp i form ( jag har en på 15 x 30 cm)
Låt svalna innan de skärs upp.
Årets julgran


Chokladfudge

1,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl ljus sirap
2 tsk kakao
1 tsk vinäger
100 gram choklad i bitar ( jag valde mjölkchoklad i dessa)
25 gram smör
Bland socker, grädde, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning tills den klarar kulprovet ca 122 grader.
Tillsätt vinäger, choklad och smör.
Rör till en slät smet.
Häll upp i en form 15 x 15 cm.
Låt svalna.
Skär i bitar.
Salt mandelfudge

1,5 dl farinsocker
1,5 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 tsk kakao
25 gram smör
1 tsk flingsalt
100 gram vitchoklad, hackad
1 dl skållad hackad mandel
Värm farinsocker , grädde, sirap och kakao under omrörning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills de klarar kulprovet eller är ca 120 grader.
Rör ner smör,chokladen, mandlar och salt till en slät massa.
Häll upp i en form med bakplåtspapper ca 15 x 15 cm.
Låt svalna och skär sedan upp i bitar.
Mini saffransbiskvier

Botten
200 gram mandelmassa
1 äggvita
Saffran och vitchoklad fyllning
80 gram rumsvarmt smör
50 gram vitchoklad
0,5 gram saffran
0,75dl florsocker
75 gram cream cheese
Ca 150 gram vitchoklad att doppa i
Botten:
Riv mandelmassan.
Vispa ihop mandelmassan med äggvitan.
Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper i cirklar ca 2-3 cm
Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.
Låt svalna.
Smält den vita chokladen ( till fyllningen) tillsammans med saffran, Låt den svalna.
Vispa smöret och droppa i den vita chokladen.
Blanda florsocker och cream cheese och vänd ner det i smörblandningen.
Låt stå i kylskåp en stund.
Bred på fyllningen på bottnarna.
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Doppa i den vita choklad.
Sffransrimbobullar

50 gram jäst
1 gram saffran
2 dl kall mjölk
1 krm salt
200 gram rumsvarmt smör
1 ägg
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
100 gram rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
1 dl socker
Garnering
2 dl florsocker
1,5 msk vatten
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt saffran, mjölk och salt och låt stå en stund.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och ägg.
Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen ska vara lite kladdig.
Rör ihop fyllningen.
Kavla ut degen till en stor fyrkant.
Skär i kvadrater ca 7 x 7 cm.
Lägg en liten klick med fyllning (ca 1 tsk) i mitten.
Vik in alla kanter mot mitten och lägg i en bullform.
Låt jäsa på plåt i 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ca 7 minuter på 250 grader.
Låt svalna.
Blanda ihop garneringen och garnera bullarna.