Lakritsfudge

Idag bjuder jag på min favorit bland alla fudge, nämligen lakritsfudge.

1 påse (150gram) turkisk peber 

3 dl grädde

4 dl socker

1 msk vit sirap 

1 msk lakritspulver

50 gram smör

185 gram vitchoklad

Ev svart hushållsfärg

Krossa turkosa pebern, det gör inget om det är lite bitar de smälter sedan.

Lägg de i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädde, socker, sirap och lakritspulver.

Låt koka på medelvärme tills den klarar kulprovet ca 122 grader.

Tillsätt smör, chokladen i bitar och ev svart färg.

Häll upp i form ( jag har en på 15 x 30 cm)

Låt svalna innan de skärs upp.


(null)



Årets julgran

Nu är granen klädd. Så mysigt med gran då känns det verkligen som jul.

(null)
(null)


Chokladfudge

Nu är det bara 2 veckor kvar till julafton, tiden går verkligen fort men jag känner mig lugn. Det mesta är klart bara nån julklapp kvar som ska inhandlas i helgen. 

(null)

Chokladfudge

1,5 dl socker

1,5 dl grädde

1 dl ljus sirap

2 tsk kakao

1 tsk vinäger

100 gram choklad i bitar ( jag valde mjölkchoklad i dessa)

25 gram smör



Bland socker, grädde, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull. 

Koka upp under omrörning tills den klarar kulprovet ca 122 grader. 

Tillsätt vinäger, choklad och smör. 

Rör till en slät smet.

Häll upp i en form 15 x 15 cm. 

Låt svalna.

Skär i bitar.


Salt mandelfudge

(null)

Idag kommer ett recept på salt mandelfudge

𝕊𝕒𝕝𝕥 𝕞𝕒𝕟𝕕𝕖𝕝𝕗𝕦𝕕𝕘𝕖

1,5 dl farinsocker

1,5 dl grädde

1 dl ljus sirap

1 tsk kakao

25 gram smör

1 tsk flingsalt 

100 gram vitchoklad, hackad

1 dl skållad hackad mandel


Värm farinsocker , grädde, sirap och kakao under omrörning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills de klarar kulprovet eller är ca 120 grader.

Rör ner smör,chokladen, mandlar och  salt till en slät massa.

Häll upp i en form med bakplåtspapper ca 15 x 15  cm.

Låt svalna och skär sedan upp i bitar. 


Mini saffransbiskvier

(null)

Botten

200 gram mandelmassa

1 äggvita


Saffran och vitchoklad fyllning

80 gram rumsvarmt smör

50 gram vitchoklad

0,5 gram saffran 

0,75dl florsocker

75 gram cream cheese


Ca 150 gram vitchoklad att doppa i


Botten:

Riv mandelmassan.

Vispa ihop mandelmassan med äggvitan.

Spritsa ut på plåt med bakplåtspapper i cirklar ca 2-3 cm

Grädda på 175 grader i ca 10 minuter.

Låt svalna.


Smält den vita chokladen ( till fyllningen) tillsammans med saffran, Låt den svalna.

Vispa smöret och droppa i den vita chokladen.

Blanda florsocker och cream cheese och vänd ner det i smörblandningen.

Låt stå i kylskåp en stund.


Bred på fyllningen på bottnarna.

Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.

Doppa i den vita choklad. 

(null)



Sffransrimbobullar

(null)

50 gram jäst

1 gram saffran

2 dl kall mjölk

1 krm salt

200 gram rumsvarmt smör 

1 ägg

8-9 dl vetemjöl


Fyllning

100 gram rumsvarmt smör 

1 msk vaniljsocker

1 dl socker


Garnering

2 dl florsocker

1,5 msk vatten 


Smula jästen i en bunke.

Tillsätt saffran, mjölk och salt och låt stå en stund.

Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt smöret i bitar och ägg.

Tillsätt mjölet, lite i taget. Degen ska vara lite kladdig.

Rör ihop fyllningen.

Kavla ut degen till en stor fyrkant.

Skär i kvadrater ca 7 x 7 cm.

Lägg en liten klick med fyllning (ca 1 tsk) i mitten.

Vik in alla kanter mot mitten och lägg i en bullform.

Låt jäsa på plåt i 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i ca 7 minuter på 250 grader.

Låt svalna.

Blanda ihop garneringen och garnera bullarna.