Bountyfudge

Fredag betyder helg och ett nytt recept. Idag bjuder jag på bountyfudge 

(null)

Bountyfudge

1,5 dl ljust muscovadosocker 

1,5 dl kokosgrädde

1 dl ljus sirap

1 msk smör

1 tsk flingsalt

100 gram mjölkchoklad


100 gram kokos

200 gram kondenserad mjölk (1/2 burk)


Dekor

100 gram mjölkchoklad

1 tsk naturell olja


Värm farinsocker , kokosgrädde och sirap  under omrörning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills de klarar kulprovet eller är 122 grader.

Rör ner smör, salt och den hackade chokladen.

Rör till en slät massa.

Häll upp i en form med bakplåtspapper.

Låt den stelna. 

Blanda ihop kondenserad mjölk och kokos och bred på fudgen.

Skär i bitar och ställ i frysen.

Smält chokladen och rör ner oljan.

Doppa/ stryk på bitarna i chokladen.


(null)



Varmchoklad cookies

(null)
Fredag och då kommer som vanligt ett nytt recept. Varmchoklad cookies är det denna veckan. Godaste kakorna jag bakat enligt barnen och jag kan hålla med om att de blev riktigt bra.

150 𝚐𝚛𝚊𝚖 𝚛𝚞𝚖𝚜𝚟𝚊𝚛𝚖𝚝 𝚜𝚖ö𝚛 
2 𝚍𝚕 𝚕𝚓𝚞𝚜𝚝 𝚖𝚞𝚜𝚌𝚟𝚊𝚍𝚘𝚜𝚘𝚌𝚔𝚎𝚛 
2 ä𝚐𝚐 
1 𝚝𝚜𝚔 𝚟𝚊𝚗𝚒𝚕𝚓𝚎𝚡𝚝𝚛𝚊𝚔𝚝 
3 𝚍𝚕 𝚟𝚎𝚝𝚎𝚖𝚓ö𝚕 
1 𝚖𝚜𝚔 𝚔𝚊𝚔𝚊𝚘 
3 𝚙𝚔𝚝 𝚘𝚋𝚘𝚢 𝚙𝚘𝚛𝚝𝚒𝚘𝚗 
1 𝚝𝚜𝚔 𝚋𝚊𝚔𝚙𝚞𝚕𝚟𝚎𝚛 
2 𝚍𝚕 𝚖𝚒𝚗𝚒𝚖𝚊𝚛𝚜𝚑𝚖𝚊𝚕𝚕𝚘𝚠𝚜  
1 𝚍𝚕 (75 𝚐𝚛𝚊𝚖) 𝙲𝚑𝚘𝚔𝚕𝚊𝚍𝚔𝚗𝚊𝚙𝚙𝚊𝚛

Vispa smör och socker pösigt.

Tillsätt ägg och vaniljextrakt.

Blanda alla mjöl, kakao, oboy portion och bakpulver i en bunke. 

Blanda i mjölblandningen i smör och äggblandningen och blanda en slät smet. Den blir lite kladdig.

Rör ner chokladknappar och marshmallows.

Rulla till bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. 

Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. 


(null)



Satsumas

Äntligen hittade jag satsumas i affären, här brukar det ta väldigt lång tid innan de dyker upp men i år var de ovanligt tidiga.

(null)


Lingoffeepaj

Veckans recept är Lingoffeepaj en juligare variant på banoffeepaj. Tycker den är väldigt söt så det blir bättre med syrliga lingon på tycker jag.

Enkel att baka också, behöver inte ens vara i ugnen. 

(null)

Lingoffeepaj


Botten

300 gram digestivekex

125 gram smält smör

1 msk kanel

1 tsk malen ingefära

1 krm malen nejlika


Fyllning

1 burk karamelliserad mjölk 

100 gram lingon

3 dl vispgrädde

Lingonpulver


Mixa digestivekexen till smulor (är enklast i en matberedare)och tillsätt smält smör och kryddor.

Tryck ut i en pajform (jag gjorde i miniformat)och låt stå i frysen i 10 minuter.

Bred ut den karamelliserade mjölk på pajbotten.

Strö över lingon.

Spritsa eller bred på grädden och strö över lingonpulver.

(null)



Lingonkolapaj

Var många som ville ha recept redan nu, så jag tänkte börja med några recept, några som passar till jul men ändå inte är superjuliga.

Först ut blir en blandning av sött, salt och syrligt - Lingonkolapaj.

(null)


Lingonkolapaj 

Pajdeg

100 gram rumsvarmt smör

3,5 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten


Kolasås

1 dl grädde

1 dl ljust muscovadosocker 

1 dl sirap

150 gram smör

1 tsk flingsalt 


100 gram lingon



Dela smöret i bitar.

Blanda smör och mjöl till en smulig deg, gärna i matberedare.

Tillsätt vattnet, en msk i taget tills det blir en smidig deg.

Låt vila i minst 30 minuter i kylen.

Tryck ut pajdegen i en pajform. 

Grädda i ugn på 200 grader i ca 25 minuter.

Koka under tiden upp sirap, muscovadosocker och grädde till 120 grader eller tills den klarar kulprovet.

Tillsätt smöret i bitar, lite i taget.

Rör ner flingsalt.

Häll i kolan i pajskalet.

Låt svalna i kylen.

Lägg på lingonen vid servering.

Servera med vispgrädde.