Wienernougat

Finns mycket enkla och snabblagade julgodisrecept, wienernougat är ett sådant. 

(null)

Wienernougat 


250 gram nougat

150 gram mörk choklad

100 gram mandelspån


Rosta mandelspånen i en torr stekpanna. 

Smält nougaten med hjälp av ett vattenbad. 

Hacka chokladen och tillsätt den i nougaten. 

När allt smält tillsätt mandelspånen. 

Häll upp i en form. 

När det stelnat skär i bitar. 

Förvaras i kylskåpet. 


Kokosmums

När jag var liten gjorde min mamma ofta kokosmums till födelsedagar och jul. 
Så därför känns det lite festligt att göra dessa till jul. De är försvinnande goda. 
(null)

1,5 msk gelatin

4,5 msk hett vatten

4 dl socker

1,5 dl kallt vatten 

1 äggvita

2 tsk vaniljsocker 

3,5 dl kokos

1,5 msk kakao


Blanda gelatin med det heta vattnet och låt stå i ca 5 min. 

Vispa socker, kallt vatten, äggvita och vaniljsocker tills det blir vitt. 

Tillsätt gelatinet under vispning. 

Vispa i 15 minuter. 

Blanda kokos och kakao. Lägg hälften av det i en form. 

Bred ut smeten på kokosblandningen. 

Häll resten av kokosblandningen på. 

Låt stelna i kylskåpet i 3 timmar. 

Skär upp i bitar och doppa kanterna i kokosen. 

Förvaras i kylskåp.



Saffransmazariner

I samarbete med lyckade samt Lyckas med mat fick jag hem mazarinformar. 
Jag gjorde den juliga varianter, saffrans mazariner. 
Ett 6-pack formar kostar 29 kr, jag rekommendera minst två förpackningar. 
(null)

Saffrans mazariner 


Mördeg

180 gram smör

90 gram florsocker 

270 gram vetemjöl

1-2 äggulor


Fyllning

50 gram smör

0,5 gram saffran

100 gram rumsvarmt smör

370 gram mandelmassa

2 rumsvarma ägg

3 rumsvarma äggulor

1 msk vaniljsocker

2 msk vetemjöl


Topping

Florsocker och vatten


Blanda alla ingredienser till mördegen, tillsätt ett ägg i taget. 

Låt vila i kylskåp i 45-60 minuter. 

Under tiden gör fyllningen:

Smält smöret tillsammans med saffranet. 

Riv mandelmassan och blanda med det rumsvarma smöret. 

Tillsätt det smälta smöret med saffran. 

Blanda i äggen och äggulorna ett i taget. 

Blanda i vaniljsocker och vetemjöl. 

Kavla ut degen och lägg den över mazarinformarna. 

Tryck ut degen i formarna. 

Klicka i fyllningen, ca 3/4 i varje form.

Grädda i 180 grader varmluftsugn i ca 16 min. 

Blanda florsocker med lite vatten och stryk på mazarinerna. 


Lakritsfudge

Jag har snöat in lite på fudge just nu och nu blev det en lakritsfudge, jag tycker bäst om fudge man gör med choklad då jag tycker att den blir så sockrig utan. 

(null)

Lakritsfudge

3 dl grädde

4 dl socker

1 msk lakritspulver

4 msk vit sirap

1 msk glykos

1,5 dl krossade turkisk peppar

50 gram smör

185 gram vit choklad, hackad

Ev svart ätbar färg


Häll allt utom smör, choklad och ev färgen i en kastrull. 

Koka upp under omrörning till 125 grader. 

Tillsätt smöret och ta av plattan när det är smält och väl blandat. 

Tillsätt chokladen och ev färg. 

Blanda kraftigt tills det är väl blandat. 

Häll upp i en form med bakplåtspapper ca 20 x 30 cm. 

Låt svalna i kylskåp och skär sedan upp i lämpliga bitar. 


Mjölkchoklad fudge

Nu är jag ledig ända fram till jul, det firade jag och minstingen med att göra årets första julgodis som blev en mjölkchoklad fudge. 

(null)

1,5 dl socker

1,5 dl grädde

1 dl vit sirap

1 tsk flingsalt

50 gram smör

100 gram mjölkchoklad, hackad


Värm upp grädde, socker och sirap under omrörning tills det blir 123 grader.

Ta bort från plattan.

Tillsätt salt, smör och choklad. 

Rör tills det blir en slät massa. 

Häll upp i en form med bakplåtspapper. 

Låt stelna ett tag innan den skärs upp i bitar. 


Årets julgran

Igår orkade jag inte längre vänta och tog in julgranen. Dock visade det sig att julgransfoten var trasig så den fick stå i en hink under natten. 

Idag blev det en ny julgransfot- fick bli en ful men mycket praktisk en Krinner. Tror jag ska fixa nån form av korg så jag slipper se den fula julgransfoten. 

(null)


Mjuk pepparkaka

Klassikerna mjuk pepparkaka brukar jag försöka göra varje jul. Tycker den är godare än vanliga pepparkakor. 

(null)

6 dl vetemjöl

3 dl socker 

3 tsk kanel

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen ingefära

2 tsk bikarbonat

200 gram smör

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl sirap


Smörj och bröa en form, på ca 3 liter

Blanda alla torra ingredienser i en skål

Smält smöret och rör ner i de torra ingredienserna tillsammans med övriga ingredienser. 

Rör smeten slät och häll i formen

Grädda i 175 grader i ca 50 minuter


Årets pepparkakshus

I veckan blev årets pepparkakshus färdigt. Blev många hus i år, då barnen ville ha varsitt och testade jag att göra ett med tänkta väggar av kristyr. 

(null)

(null)

Detta är de husen jag har gjort. 

Grönkålssnurror

Igår var jag hos en kollega på glöggmys. Jag tog bland annat med mig grönkålssnurror som blev mycket populära. 

(null)

Smördeg, fungerar lika bra med 1 rulle köpt

200 gram hackad grönkål

1 klyfta vitlök, pressad

Västerbottenost

1 dl creme fraiche

Salt och peppar


Stek grönkål och vitlök i några minuter med lite salt och peppar. 

Kavla ut degen och bred på creme fraiche.

Fördela osten och den svala grönkålen på smördegen. 

Rulla ihop degen. 

Låt stå i kylen i minst 30 minuter.

Skär upp i cm stora bitar

Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. 

Sätt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter



Tävling

Just nu har jag en tävling på Instagram victorias_jul

2 stycken vinnare får varsin burk med 5 gram saffran i. 

(null)


Glöggprovning

I fredag hade vi en liten glöggprovning, den stora vi skulle ha blev inställd då minstingen var sjuk. 

(null)

Dessa sorter testade vi, den vi gillade bäst var  Äpple och Vanilj. Den vi tyckte minst om var Superfrukt glögg. 

Vilken är er favoritglögg ?