Wienernougat

Wienernougat
250 gram nougat
150 gram mörk choklad
100 gram mandelspån
Rosta mandelspånen i en torr stekpanna.
Smält nougaten med hjälp av ett vattenbad.
Hacka chokladen och tillsätt den i nougaten.
När allt smält tillsätt mandelspånen.
Häll upp i en form.
När det stelnat skär i bitar.
Förvaras i kylskåpet.
Kokosmums

1,5 msk gelatin
4,5 msk hett vatten
4 dl socker
1,5 dl kallt vatten
1 äggvita
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl kokos
1,5 msk kakao
Blanda gelatin med det heta vattnet och låt stå i ca 5 min.
Vispa socker, kallt vatten, äggvita och vaniljsocker tills det blir vitt.
Tillsätt gelatinet under vispning.
Vispa i 15 minuter.
Blanda kokos och kakao. Lägg hälften av det i en form.
Bred ut smeten på kokosblandningen.
Häll resten av kokosblandningen på.
Låt stelna i kylskåpet i 3 timmar.
Skär upp i bitar och doppa kanterna i kokosen.
Förvaras i kylskåp.
Saffransmazariner

Saffrans mazariner
Mördeg
180 gram smör
90 gram florsocker
270 gram vetemjöl
1-2 äggulor
Fyllning
50 gram smör
0,5 gram saffran
100 gram rumsvarmt smör
370 gram mandelmassa
2 rumsvarma ägg
3 rumsvarma äggulor
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
Topping
Florsocker och vatten
Blanda alla ingredienser till mördegen, tillsätt ett ägg i taget.
Låt vila i kylskåp i 45-60 minuter.
Under tiden gör fyllningen:
Smält smöret tillsammans med saffranet.
Riv mandelmassan och blanda med det rumsvarma smöret.
Tillsätt det smälta smöret med saffran.
Blanda i äggen och äggulorna ett i taget.
Blanda i vaniljsocker och vetemjöl.
Kavla ut degen och lägg den över mazarinformarna.
Tryck ut degen i formarna.
Klicka i fyllningen, ca 3/4 i varje form.
Grädda i 180 grader varmluftsugn i ca 16 min.
Blanda florsocker med lite vatten och stryk på mazarinerna.
Lakritsfudge

Lakritsfudge
3 dl grädde
4 dl socker
1 msk lakritspulver
4 msk vit sirap
1 msk glykos
1,5 dl krossade turkisk peppar
50 gram smör
185 gram vit choklad, hackad
Ev svart ätbar färg
Häll allt utom smör, choklad och ev färgen i en kastrull.
Koka upp under omrörning till 125 grader.
Tillsätt smöret och ta av plattan när det är smält och väl blandat.
Tillsätt chokladen och ev färg.
Blanda kraftigt tills det är väl blandat.
Häll upp i en form med bakplåtspapper ca 20 x 30 cm.
Låt svalna i kylskåp och skär sedan upp i lämpliga bitar.
Mjölkchoklad fudge

1,5 dl socker
1,5 dl grädde
1 dl vit sirap
1 tsk flingsalt
50 gram smör
100 gram mjölkchoklad, hackad
Värm upp grädde, socker och sirap under omrörning tills det blir 123 grader.
Ta bort från plattan.
Tillsätt salt, smör och choklad.
Rör tills det blir en slät massa.
Häll upp i en form med bakplåtspapper.
Låt stelna ett tag innan den skärs upp i bitar.
Årets julgran

Mjuk pepparkaka

6 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk kanel
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen ingefära
2 tsk bikarbonat
200 gram smör
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl sirap
Smörj och bröa en form, på ca 3 liter
Blanda alla torra ingredienser i en skål
Smält smöret och rör ner i de torra ingredienserna tillsammans med övriga ingredienser.
Rör smeten slät och häll i formen
Grädda i 175 grader i ca 50 minuter
Årets pepparkakshus


Grönkålssnurror

Smördeg, fungerar lika bra med 1 rulle köpt
200 gram hackad grönkål
1 klyfta vitlök, pressad
Västerbottenost
1 dl creme fraiche
Salt och peppar
Stek grönkål och vitlök i några minuter med lite salt och peppar.
Kavla ut degen och bred på creme fraiche.
Fördela osten och den svala grönkålen på smördegen.
Rulla ihop degen.
Låt stå i kylen i minst 30 minuter.
Skär upp i cm stora bitar
Lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Sätt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter
Tävling

Glöggprovning
