Utebelysning

Årets julklapp 2019

Snöblomma

Saffranskubb

Saffranskubb
- 6,5 dl vetemjöl
- 0,5 gram saffran
- 1,5 dl socker
- 2 tsk hjorthornssalt
- 7 rivna bittermandlar
- 125 gram rumsvarmt smör
- 1,5 dl mjölk
- 1 ägg
- Pärlsocker till topping
Sätt ugnen på 225 grader.
Stöt saffran med lite av sockret i en mortel.
Blanda det med övriga sockret, mjöl, hjorthornssalt och bittermandel i en bunke.
Dela smöret i småbitar och blanda in det i mjölblandningen.
Tillsätt ägg och mjölk och rör snabbt ihop till en deg.
Dela degen i ca 20 bitar och rulla till bollar.
Doppa i pärlsocker och lägg på en plåt med bakplåtspapper på.
Grädda i ugnen i ca 12 minuter.
Saffranshjärtan

Saffranshjärtan
- 1/2 paket jäst
- 100 gram smö
- 3 dl mjölk
- 0,5 gram saffran
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 1 krm salt
- Ca 11 dl vetemjöl
Fyllning:
- 150 gram rumsvarmt smör
- 1,5 dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker
Pensla:
- 1 ägg
- Pärlsocker
Smält smöret och tillsätt saffran, lut puttra lite.
Tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
Smula ner jästen och lös upp den med mjölkblandningen.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt jäst i 40 minuter.
Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.
Dela degen i 2 bitar och kavla ut till rektanglar.
Bred på fyllningen och rulla ihop från båda kortsidor.
Dela i bitar och lägg på en plåt.
Låt jäsa i 30-40 min
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda på 250 grader i 6-8 minuter
Snö


Gammalt pynt

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka
150 gram smör
1 gram saffran
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
100 gram mandelmassa
2,5 dl vetemjöl
Smält smöret och tillsätt saffran.
Tillsätt socker och vaniljsocker.
Knäck i äggen, ett i taget.
Riv mandelmassan och tillsätt.
Rör i vetemjölet.
Häll i en smörad form
Grädda i 180 grader i ugnen i ca 19 minuter
Saffransbollar

4 dl fiberhavregryn
1 dl socker
125 gram smör
0,5 gram saffran
1,5 msk grädde
1 tsk vaniljsocker
Kokos att rulla i.
Mortla saffran med lite socker och låt dra i grädden ett tag.
Mixa havregrynen till ett pulver.
Tillsätt socker, smör i träningar och vaniljsocker. Mixa tills det blir en smet.
Tillsätt saffransgrädde och arbeta ihop till en deg.
Rulla till bollar och sedan i kokos.
Låt stå i kyl innan servering.