Utebelysning

I år passade vi på att sätta upp julbelysningen innan första advent, redan i helgen som var när det var plusgrader ute. 

Vi brukar alltid stå där första advents helgen och frysa fingrarna av oss. 

Har ni julbelysning ute ?

(null)


Årets julklapp 2019

Nu är årets julklapp utsedd. Det blev mobillådan. 

Tanken är god då jag antar att den syftar till att vi ska vara mer skärmfria men jag kommer inte köpa en i julklapp. 

Kommer ni ge bort en mobillåda i julklapp ?

(null)
Denna kan ni hitta hos Fyndiq. 

Snöblomma

Jag hittade en beskrivning på nätet av något liknande snöblomman. 

Det var tidskrävande och pilligt men riktig kul. Insåg att jag skulle ha sett till att inneramen skulle varit helt rund men det får bli nästa gång jag gör en. 

(null)


Saffranskubb

Blir många saffransrecept i år, är det något annat ni önskar recept på ?

(null)

Saffranskubb


  • 6,5 dl vetemjöl
  • 0,5 gram saffran
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk hjorthornssalt 
  • 7 rivna bittermandlar
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Pärlsocker till topping

Sätt ugnen på 225 grader. 

Stöt saffran med lite av sockret i en mortel. 

Blanda det med övriga sockret, mjöl, hjorthornssalt och bittermandel i en bunke. 

Dela smöret i småbitar och blanda in det i mjölblandningen. 

Tillsätt ägg och mjölk och rör snabbt ihop till en deg. 

Dela degen i ca 20 bitar och rulla till bollar. 

Doppa i pärlsocker och lägg på en plåt med bakplåtspapper på. 

Grädda i ugnen i ca 12 minuter. 


Saffranshjärtan

(null)


Saffranshjärtan

  • 1/2 paket jäst
  • 100 gram smö
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 gram saffran
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • Ca 11 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Pensla:

  • 1 ägg
  • Pärlsocker


Smält smöret och tillsätt saffran, lut puttra lite. 

Tillsätt mjölk och värm till 37 grader. 

Smula ner jästen och lös upp den med mjölkblandningen. 

Tillsätt övriga ingredienser. 

Låt jäst i 40 minuter. 

Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen. 

Dela degen i 2 bitar och kavla ut till rektanglar. 

Bred på fyllningen och rulla ihop från båda kortsidor. 

Dela i bitar och lägg på en plåt. 

Låt jäsa i 30-40 min

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 

Grädda på 250 grader i 6-8 minuter 


Snö

I morse när vi klev upp var det en massa snö, och det snöar fortfarande. 

Så vi har varit ute och skottat och gjort snöänglar. 

(null)

Så mysigt med snö förhoppningsvis får den ligga kvar men enligt SMHI blir det regn på tisdag men de har haft fel tidigare. 

(null)


Gammalt pynt

Får något år sedan fick jag en låda med julpynt som mamma hade räddat från att min mormor och morfar skulle slänga. Turligt nog tänkte hon på mig då. 

Det fanns några riktiga pärlor där i som direkt blev mitt käraste pynt. 

För det är något speciellt med pynt som har en historia tycker jag. 

(null)


Saffranskladdkaka

Kladdkakansdag idag så varför inte göra en saffranskladdkaka. 

(null)

Saffranskladdkaka


150 gram smör

1 gram saffran

3 dl socker

1 msk vaniljsocker

3 ägg

100 gram mandelmassa 

2,5 dl vetemjöl


Smält smöret och tillsätt saffran. 

Tillsätt socker och vaniljsocker. 

Knäck i äggen, ett i taget. 

Riv mandelmassan och tillsätt. 

Rör i vetemjölet. 

Häll i en smörad form

Grädda i 180 grader i ugnen i ca 19 minuter 


Saffransbollar

Havrebollar med saffran i blir riktigt gott tycker jag. 

(null)

4 dl fiberhavregryn 

1 dl socker

125 gram smör

0,5 gram saffran

1,5 msk grädde

1 tsk vaniljsocker


Kokos att rulla i. 


Mortla saffran med lite socker och låt dra i grädden ett tag. 

Mixa havregrynen till ett pulver. 

Tillsätt socker, smör i träningar och vaniljsocker. Mixa tills det blir en smet. 

Tillsätt saffransgrädde och arbeta ihop till en deg. 

Rulla till bollar och sedan i kokos. 

Låt stå i kyl innan servering.