Julen

Nu är julhelgen över och vi har haft en toppen bra jul med god mat, fina julklappar och umgåtts med nära och kära. Vi har kommit hem nu så det är därför jag inte hunnit uppdaterat nåt på ett tag. Nu tar bloggen farväl för denna gången, får se om jag återkommer nåt till hösten eller inte. På slutet hade jag inte så många idéer till bloggen och det kändes inte lika kul längre så vi får se hur det blir nästa år, kanske var det för att jag började blogga för tidigt.

Nu väntar vi på vår försenade julklapp som ska komma i januari. Tack för detta året


Till er alla

Till er alla En riktigt God Jul. Hoppas att ni alla får en riktigt bra jul, god mat och umgås med nära och kära. Och någon fin/bra julklapp.

 


Dan före dopparedan

Idag är det dan före dopparedagen. Tiden har verkligen sprungit iväg, men nu är det snart julafton. Idag blir det att fixa det sista inför morgondagen, jag vet inte om det blir någon uppesittarkväll direkt, när man har barn så orkar man inte vara uppe alltför sent

Vad brukar ni hitta på dagen innan?

Juldofter

Det finns väldigt många dofter som hör julen till tycker jag. För att det ska vara en "riktig" jul tycker jag att det ska lukta apelsin/clementin, hyacinter, gran, stearin och pepparkakor och lukten av griljerad skinka. Har jag glömt någon doft?


Dåligt

Det är lite dåligt med uppdateringar här på bloggen nu men min syster har kommit på besök så jag har inte så mycket tid att uppdatera bloggen. I går började jag med min sillinläggning, har testat glasmästarsill från Mannerströms Julkokbok. Den ska hinna precis till julafton.
Vi fick en hel del snö också både söndag och måndag snöade det i princip konstant, så nu har vi mycket snö här.



Nu har vi betydligt mer snö än så här

Vaniljkola

Ja jag skulle ju inte gör nåt mer julgodis, men jag hade lite grädde som höll på att bli gammal plus att jag hade en halv vaniljstång över efter Hallon-& chokladtryffeln så då passade jag på att göra en vaniljkola.


                                               2 dl vispgrädde
                                               1 dl ljus sirap
                                               3 dl socker
                                               100 gram smör
                                               ½ vaniljstång

* Lägg bakplåtspapper i en form som är ca 20x30 cm.

* Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

* Lägg vaniljstång, fröna och resten av ingredienserna i en kastrull.

* Låt koka upp upp och koka långsamt ihop smeten i ca 15-20 minuter.

* Smeten är klar när termometern visar 121 grader, eller tills den klarar kulprov.



* Ta upp vaniljstången.

* Häll upp smeten i formen.

* Ställ formen svalt i ca 30 minuter och skär sedan i bitar.

* Slå in i cellofan eller bakplåtspapper.


Tomten

Förebilden till vår tomte är Sankt Nikolaus, en biskop som levde på 300-talet som helgonförklarades för sin givmildhet. S:t Nikolaus är skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, de falskt anklagade, pantbanker, tjuvar som ångrat sig samt många städer. Han avbildas vanligen iförd röd biskopsdräkt, ofta med detaljer i vitt och grönt.

Den svenska jultomten sägs ha skapats av Jenny Nyström som en hybrid mellan Sankt Nikolaus, julbocken och gårdstomten.
I svenska borgerliga hem på 1800-talet gick presentutdelningen till ungefär som den ofta gör idag. Skillnaden var att den mystiske gästen, med mask för ansiktet, från början föreställde en julbock.


Sankt Nikolaus


Fjärde advent

Nu är det fjärde advent och mindre än en vecka kvar till julafton, som vanligt går tiden extra snabbt i december tycker jag. Eller den gör ju inte det men det känns som om tiden verkligen går snabbare. Nu har jag letat fram mitt fina toapapper som jag köpte ifjol men glömde bort. Så nu är det lite juligare på toaletten också.

Brukar ni köpa juligt toa/hushålls-papper?


Mina tomtar

Mina fina ljustomtar har nu fått komma fram och pryder vår kakelugn, hade helst velat ha Piff och Puff oljelamporna från fyrklövern där men jag tycker att de är lite för dyra. Men mina tomtar får duga så länge.




Hallon- & chokladtryffel

Såg Leilas söta jul och testade att göra hennes hallon-& choklad tryffel, perfekt eftersom jag hade plockat lite hallon på våra hallonbuskar . Detta godis är inte så sött och det är ju nästan nyttig, eftersom mörk choklad innehåller mycket nyttiga saker.

                                             150 gram hallon
                                             2 msk flytande honung
                                             0,5 st vaniljstång
                                             230 gram mörk choklad 70%
                                             60 gram mjukt smör
                                             Kakao att rulla i

* Mixa hallonen med en stavmixer och sila bort kärnorna, det ska bli 1 dl hallonpuré.

* Finhacka chokladen och smält den i ett vattenbad.

* Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.

* Sjud försiktigt upp hallonpuré, honung, vaniljstång och frön i en kastrull.

* Ta bort vaniljstången och häll den varma hallonpurén i chokladen och vispa den slät.

* Tillsätt smöret i små bitar, lite i taget och vispa till det blir en slät och fin smet.

* Häll upp i en låg form och låt stelna i rumstemperatur.

* Forma till kulor och rulla i kakao.

image description


Julgranen

Årets julgran är rätt lik fjolårets fast i år tillkom några röda kulor, hade svårt att hitta några fina röda kulor men hittade till slut några (efter ett tips på en annan julblogg). Så nu ska jag bara försöka hitta några fler röda kulor till nästa år, man får kanske ta en titt efter jul om man hittar några fina på rea.




Tomten är far till alla barn

Ikväll kl 21.00 visar kanal 7 Tomten är far till alla barn, jag ska spela in den och se den imorgon har jag tänkt. Jag och maken brukar se den vid jul, det är kul att det finns någon julfilm som han gillar.



Vill du se andra juliga program visar tv 4 Jullotta på Liseberg kl. 20.00 och Tinas julkök kl. 21.00

Ge bort en get

Har du svårt att komma på julklappar? Varför inte ge bort en get, en spis eller en by-barnmorska ?

Tack vare julklappar mot fattigdom kan ActionAid hjälpa utsatta familjer – framför allt kvinnor och flickor – att ta sig ur fattigdom och få tillgång till rent vatten, mat, utbildning och mycket annat. 
Kvinnorna i de fattigaste och mest utsatta familjerna får antingen en dräktig get eller två getter (en hona och en hane) av ActionAid. Den första killingen som föds skänker familjen sedan vidare till en annan fattig familj i byn som åtar sig att göra samma sak. På så vis får kontinuerligt fler och fler fattiga familjer getter. Situationen blir snabbt bättre



Klicka på bilden för att beställa en get eller något annat.

Har ni köpt eller kommer ni köpa en get?

Julkort

I morgon är sista dagen att skicka julkort med julfrimärke. Om du istället vill skicka med vanliga frimärken är sista dagen nästa torsdag den 22 december. Men jag skulle nog inte vänta så länge för det finns ju alltid en risk att det inte hinner fram.


Kokosbitar

Nu har det blivit lite mer julgodis, jag borde egentligen inte göra nåt mer då jag inte tror att det kommer att bli uppätet då jag bakat så mycket redan. Men jag tycker det är kul så jag bakar på, ska iofs till svärmor en sväng på lördag och tänkte ta med mig lite godis till henne.

                                               50 gram smör
                                               ½ dl sirap
                                               ½ dl socker
                                               2 dl grädde
                                               200 gram kokos


                                               Garnering
                                              
200 gram choklad
                                               25 gram kokosfett eller 2 msk olja

* Blanda smör, sirap, socker och grädde i en kastrull.

* Koka upp och låt koka i ungefär 5 minuter.

* Rör ner kokosen

* Bred ut smeten på ett bakplåtspapper ca 20x15 cm

* Låt stelna.

* Skär i bitar.

* Smält chokladen och kokosfett/olja.

* Bred ut chokladen med en kniv på bitarna (du kan doppa dom men då går det rätt mycket choklad)

* Förvara svalt.


Jag har haft mina i frysen, det är därför chokladen är lite frostig

Julkort

Nu har jag varit och postat mina julkort, gick till macken i närheten där vi bor när jag nästan var framme kom jag på att jag inte hade tagit med någon plånbok vilket gör det svårt att köpa några frimärken. Så det vara bara att vända hem och hämta pengar och gå tillbaka men nu ligger dom i lådan i alla fall. Har blivit så fruktansvärt glömsk, jag tror och hoppas att det beror på graviditeten. För jag brukar inte alls vara glömsk men nu glömmer jag saker hela tiden. Har börjat göra en lista på vad jag ska ta med till julafton och jag skrev upp julklappar först på min lista. Om jag inte skulle skriva upp dom skulle jag säkert glömma dom hemma, det skulle ju inte vara så lyckat.




Lucia

Idag är det Lucia och jag var uppe och kikade på Lucia en stund på tv i morse som jag brukar. När jag var yngre brukade vi äta lussebulle och varm choklad till frukost (jätte nyttigt jag vet) och se Lucia som då brukade vara kl. 6. Men i år blev det vanlig frukost, tar mig kanske en lussebulle senare i stället.

Såg ni Lucia i morse?

Var nyss ute och skottade och när jag kom in såg åkte plogbilen förbi så nu är det bara ut och skotta plogkanterna då.



Bild lånad här

För er som vill läsa mer om Lucia kan läsa mitt inlägg från ifjol.

Julstjärnans dag

Idag är det julstjärnans dag, jag hade ingen aning om det förrän jag såg Nyhetsmorgon igår där dom nämnde det.

I USA ger man enligt traditionen varandra julstjärnor denna dag; en sed som blir mer och mer förekommande även i Europa där den celebreras i 16 länder. Stjärnan ska symboliskt hjälpa till att ordna upp allting inför julen genom att skapa harmoni och förmedla fred.



Bilden har jag lånat Här

Skötsel

Julstjärnor är extremt känsliga för kyla, blir det under 15 grader ramlar bladen av. Den ska stå ljust och soligt. Jorden ska helst vara något fuktig hela tiden under blomningen. Den behöver ingen näring om man inte sparar den efter julens slut. När de röda högbladen faller av går växten in i en viloperiod. Under denna tid ska den stå svalt och vattnas mer sparsamt. Efter viloperioden skärs den tillbaka och omplanteras. Plantan kommer då skjuta nya skott. Av dessa sparas tre eller fyra, resten avlägsnas. De sparade skotten toppas sen i augusti, varefter en ny kortdagsperiod inleds i oktober.


Halvlek

Idag är lite som halvlek, man har nu öppnat hälften av luckorna i kalendern. I helgen tog jag det mest lugnt då jag kände mig lite hänging pga förkylningen men vi har hunnit med lite pulkåkning, eller det var dottern som åkte inte jag. I går bakade jag en mjuk pepparkaka ur Mannerströms julkokbok. Hade planer på att åka iväg på en liten shoppingtur men jag kände inte att orken riktigt fanns. Idag är det -10 grader ute så jag får se vad vi hittar på idag, tror vi mest blir inne förrutom promenader med hunden eftersom jag fortfarande inte känner jag jätte pigg.


Fjolårets hyacinter.

Årets pepparkakshus

Här kommer en bild på vårt pepparkakshus. I år ska det föreställa vårt eget hus, för er som inte har sett vårt hus kan jag säga att det ser precis ut som pepparkakshuset =)
Det blev så klart lite snett och fönstren lite ojämnt, men dottern älskar det och det doftar pepparkaka i hela köket.
Det är det andra huset vi gjort själva så jag är rätt nöjd, maken gjorde mallarna och jag fixade resten. I år limmade jag det med kristyr, jag har ingen lust att bränna mig på hett socker och inte fuska som i fjol med lim (inte för att vi ska äta upp huset så det skulle inte ha spelat nån roll)


Vinnare

Nu är vinnarna utsedda.



Vinnare i tävlingen i samarbete med Tefrossa blev Johanna



Vinnare i tävlingen i samarbete med Country By mail blev Mikaela.
Svaret på frågan var 2006


Stort Grattis till er!

Sista Chansen

Idag är sista chansen att vara med och tävla i mina tävlingar. Dom avslutas idag kl. 21

Här och Här hittar du tävlingarna


Julklapp

I December är det många bränder i dom svenska hemmen. Tänkte då på att många saknar brandsläckare och brandfilt hemma och det kunde ju bli en perfekt julklapp till den som saknar dessa saker.



Brandfilt 200 Kr



Brandpaket 750 kr


Annadagen

Idag är det Anna dagen, Så idag har jag jag, dottern, mamma och min mormor namnsdag. Grattis till er! Idag ska man ju lägga in sin lutfisk, det är något vi aldrig ätit i vår familj. Brukar ni äta lutfisk ?

Nu snöar det för fullt ute, så mysigt. Tror det kommer bli en supermysig helg och tredje advent.


Veckans fynd

Tradera har något som heter veckans fynd där man köpa köpa produkter till bra priser, kanske kan man hitta någon julklapp. Dom brukar ha två stycken veckans fynd. Denna veckan är det :


Essence Champagneglas 6-pack - Iittala 499:- ord.pris 894:-



Vackert hjärtset i 925 sterling silver 149:- ord.pris 399:-

Julstämning och förkylning

Nu verkar det som om förkylningen har kommit även hem till oss, hoppas det inte blir värre oh att det går över snart. Sån tur är så har jag inte tappat luktsinnet helt så jag kan känna den underbara doften från våra hyacinter som nu börjat blomma.

I dag har jag gjort lite julgodis det blev fudge, rischoklad och brända mandlar. Ska se om jag hinner få till nån kola också. Har slagit in dom sista julklapparna idag så nu är det i princip inget kvar som jag måste göra och det känns bra.

Stressen över att det snart är jul har försvunnit och jag har börjat njuta av allt juligt i stället.


Idag kom mina underbara julkulor i ett fint inslaget paket, jag är så nöjd.


Findus julkalender

Hos Findus hittar men en julklaender där man kan tävla om priser från iittala, Fiskars, Rörstrand, Hackman, Höganäs och Ekelunds.



Kika in och tävla där om ni vill vinna fina priser


Ni missar väl inte?

Ni missar väl inte min tävling? Den finns här


Snälla tomten.

Tomten i år har jag varit jätte snäll och hoppas att du vill komma med denna ljusstake till mig.



Du kan hitta den på Kandelaber.se för 1195:- Den skulle passa så bra i mitt vardagsrum.

Julgranskulor

För ett tag sedan tipsade Julstugan om snygga julgranskulor, jag har letat efter röda kulor i fattigmanssilver. Så nu har jag äntligen tagit mig i kragen och beställt hem dom. Idag har vi kallaste dagen för denna vintern, termometern visar -13 grader. Nu har kanske vintern kommit för att stanna.



Nu är det på väg 6 stycken röda fina kulor till mig. Kommer bli så snyggt i granen.

Bocken

Har glömt att visa er bocken vi gjort, det är vår första bock och han blev väldigt mager men det var mest för att vi inte hade nåt mer granris och vi orkade inte fixa fram mer heller. Kom på tekniken när vi nästan var klara så nästa gång vi gör en bock kommer det gå snabbare och bli bättre resultat.


Saffrans bullar

Jag testade ett nytt recept på lussekatter i år som jag tänkte dela med mig av.

Deg 1

5 dl mjölk
75g jäst
1 dl socker
12 dl vetemjöl
1g saffran (tycker det var lite lite så jag skulle nog ta 3-4 påsar)

Deg 2

4 dl mjölk
2 dl socker
300g rumsvarmt smör
6 äggulor
en nypa salt
2 l vetemjöl
ägg att pensla med

* Värm mjölken till den första degen fingervarm och häll den i en bunke/degblandare.

* Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran.

* Knåda degen i minst 5 minuter. Låt jäsa i 1 timme.

* Värm mjölken till den andra degen fingervarm. Häll mjölk, socker, smör, äggulor, salt och mjöl i bunken.

* Arbeta samman de båda degarna i minst 10 minuter. Låt jäsa 1½ timme.

* Häll ut degen på mjölat bakbord och forma lussebullar.

* Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.

* Sätt ugnen på 175 grader.

* Låt bullarna jäsa i 30 minuter.

* Pensla med uppvispat ägg.

* Grädda i 8-12 minuter beroende på storlek och ugn.


En måndag i julens tecken

Dagen har gått i julens tecken, vi började med att gå ut och åka lite pulka i den lilla snö vi har, vilket inte alls är mycket men det är lite vitt på backen i alla fall.
Sen spritsade vi pepparkakor och pepparkakshusdelarna, tänkte sätta ihop det ikväll när maken är hemma för jag vill inte ha dottern i närheten när jag ska sätta ihop det.
Sen gjorde vi Ischoklad, inget jag gillar men maken har beställt det. Givetvis lyssnade vi på julmusik hela tiden.



Vi har ett litet äpple som inte vill ramla av så det ser lite lagom juligt ut.

Husbygge

Idag har jag tänkte bygga ihop mitt pepparkakshus, gjorde alla delar i helgen så jag hoppas att det ska gå bra att sätta ihop det.
Helgen har gått ganska mycket i julens tecken, har gjort Bountybollar och svärmors Kolastänger. Har gjort det mesta av det jag tänkt göra nu faktiskt (förutom det man inte kan frysa in) , julklapparna är inköpta och många är redan inslagna. Det konstiga är att jag har börjat känna lite stress nu tycker det känns som om 19 dagar är så lite, jag som inte brukar bli stressad vid jul blir det när jag är i princip klar.
Jaja det går säkert över hoppas jag.



Bountybollar Receptet hittar ni Här om ni vill göra dom.

Ni glömmer väl inte mina tävlingar? Du hittar dom HÄR och HÄR

En Julsaga

I går såg vi en Julsaga. Jag köpte den i fjol men vi hann aldrig se den då så vi passade på igår. Jag tyckte den var bra, kanske inte så jätte julig men det är ändå lite jul i den. Jag skulle inte låta dom mindre barnen se den då den kan vara lite läskig för dom.

Jag ger den 4 av 5 i betyg


Lakritskola

3/4 dl turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör

* Klä en form ca 20x20cm med bakplåtspapper.

* Krossa karamellerna med en mortel.

* Blanda grädde, socker, sirap, och de krossade turkiska karamellerna i en vid gryta.Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills den är 117 -120 grader. Ca 15 min.

* Rör ner smöret och häll smeten i formen, Ställ kolan kallt för att svalna.

* Skär eller klipp kolan i bitar. Slå in i bakplåtspapper annars fastnar dom i varandra.

 


Värsta jullåtarna

Philips julbarometer har listat låtarna vi helst inte vill höra och vilka vi helst inte vill ska sjunga julsånger. Vill du läsa hela listan kan du gå in här.

Topp 5 – låtarna svensken vill slippa höra i jul
1. Sean Banan – Fira Jul
2. Justin Bieber – Mistletoe
3. Basshunter – Jingle Bells
4. Carola – Stilla natt
5. Carola – Nu tändas tusen juleljus 

 

Topp 5 – personer svensken helst vill slippa höra sjunga jullåtar
1. Jimmie Åkesson
2. Zlatan Ibrahimovic
3. Håkan Juholt
4. Fredrik Reinfeldt och Lars Ohly (samma resultat)
5. Kung Carl Gustav och Carolina Gynning (samma resultat)


Tips

Hos Postfoto får du just nu 10 st julkort med ytterkuvert gratis. Porto tillkommer, Så passa på om du inte har beställt redan.




Få 20% rabatt på din beställning hos Lekmer. Uppge kod: 4dg3PM718. Erbjudandet gäller till 2011-12-11


Julgodis

Håller på och funderar lite på vad jag ska göra för sorts julgodis i år men kommer inte på några förslag, någon som har något bra och gott julgodis?
Det jag har gjort/ska göra är:

* Amerikansk chokladfudge
* Lakritskola
* Bountybollar
* Fudge
* Brända mandlar (inte de rosa utan de med socker på)

Tar tacksamt emot tips på fler sorter


Hyacinter

Idag var jag och köpte mig lite hyacinter, har tänkt göra det ett tag men det har inte blivit av. För mig är det ett måste med hyacinter till julen, dom luktar ju så gott.  Så nu har jag satt dom i min fina kruka jag köpte i Ullared.


Så här blev det.


Det säljs ungefär 10 miljoner hyacinter i december och blir därmed vår populäraste växt. Men vi är ganska ensammen om att ha den som en julblomma för i övriga Europa är den en vårblomma. Holland producerar nästan hela världsbehovet av hyacintlökar. Det tar nästan FEM år för att få fram den hyacintlöken vi vill ha till jul.



Så här sköter du hyacinterna:

  • Köp hyacinter som visar knopp. Den kan gärna vara helt grön.
  • Hyacinterna kan stå både i fönstret och en bit in i rummet.
  • Vattna sparsamt.
  • Placera svalt nattetid så ökar hållbarheten

Amerikansk Chokladfudge

2½ dl pecannötter eller valnötter
1 msk smör
1 nypa salt
200 g ljus choklad eller mjölkchoklad
300 g fin mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk
1½ tsk vaniljsocker


* Sätt ugnen på 175 grader, Klä en form ca 20x20 cm med bakplåtspapper.

* Hacka nötterna och sprid ut dom glest på en plåt. Rosta dom i ca 10 minuter - Akta så de inte bränns.

* Lägg smör och salt i en skål och häll de varma nötterna i skålen. Rör tills smöret smält. Ställ åt sidan.

* Hacka all choklad fint och lägg i en bunke tillsammans med den kondeserade mjölken.

* Smält chokladen över ett vattenbad (eller i micron). Rör om ordentligt.

* Blanda i nötter och vaniljsockret i chokladen och häll upp i formen. Släta till ytan med en sked.

* Låt svalna och sätt in i kylskåpet i minst en timme. Ta ur formen och skär i fyrkanter.


Tävla om ett Julkit

Nu drar jag i gång en tävling i samarbete med underbara Country By Mail. Vinnaren får en påse med 20 st små julgranskulor i olika former, julkort och några juletiketter.



"Jag tävlar hos Victorias Jul i samarbete med Country by mail om ett julkit"

Regler:

1 vinstchans -
Lämna namn och mailadress i en kommentar och svara på frågan: Vilket år startade countrybymail.se ? (Svaret finns på deras hemsida)

1 extra vinstchans - Länka till tävlingen från din blogg, använd bilden och texten ovan. Skriv direktlänk till inlägget i kommentaren. Har du ingen blogg kan du maila tre vänner plus mig ([email protected])


Tävlingen pågår till den 10 December kl 21.00

Vinnare blev Mikaela

1 December

Idag är det första december och nu börjar nedräkningen, för mig för tiden gärna gå långsamt så man hinner njuta av varje dag i hela december, men tiden brukar ju bara springa iväg. Nu har jag sett första avsnittet i julkalendern och jag tycker att den känns väldigt lovande, verkar finnas mycket jul i den i alla fall.

Vad tycker ni om årets julkalender?