Hemmagjord snö

I brist på snö kan man lätt göra egen. 

Lägg 2 dl bakpulver i frysen i några timmar, tillsätt sedan 0,5-1 dl kallt vatten. Tillsätt lite åt gången tills du får snö konsistens. 

(null)


Chokladbomber

Jag har sett chokladbomber på nätet, sådana som man stoppar i varm mjölk så att det blir varm choklad. Jag tyckte de var lite dyra så jag köpte en form och gjöt egna. Jag fyllde de med mini marshmallows och chokladpulver. 

Barnen uppskattade det väldigt mycket. 
En kul gå bort present vid jul kanske ?

(null)

(null)


Tomteljus

Jag och barnen har gjort tomteljus. Vi återbrukade gamla ljusstumpar och rester av stearinvärmeljus som vi gjöt och sedan vaxade. 

(null)


Hasselnötsfudge

(null)

1,5 dl grädde

1,5 dl socker

1 msk ljus sirap 

3 msk kakao

20 gram smör

50 g mjölkchoklad 

100 gram hackade  rostade 

hasselnötter 


Koka upp grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull tills det klarar kulprovet 

Tillsätt smör, choklad och nötter. 

Häll i en form 15 x 15 cm

Låt stelna i kylskåp

Skär i bitar


Pepparkaksfudge

Har testat mig fram till en fudge med pepparkaka. Gjorde en ljus variant först men den blev vansinnigt söt så jag gjorde en annan variant som fortfarande är väldigt söt men helt godkänd. 

(null)

Pepparkaksfudge

1,5 dl grädde

1,5 dl socker

1 msk ljus sirap 

1 msk kakao

20 gram smör

50 g mjölkchoklad 

100 gram pepparkaksdeg


Låt grädde, socker, sirap och kakao koka upp tills det går att göra kulprovet. 

Tillsätt smör och chokladen. 

Blanda till en slät smet. 

Tillsätt pepparkaksdegen. 

Häll upp i form, jag hade en 15 x 15 cm


Höststjärna

Hittade så fina höststjärnor på Ica så jag var tvungen att köpa en. 

Har aldrig sett de tidigare men tyckte det var kul. 

(null)


Blåbärsfudge

(null)

250 gram blåbär

3 dl grädde 

2 dl socker 

2 msk vit sirap

3 msk flytande glykos

50 gram smör

185 gram vitchoklad


Blanda allt utom smör och den vita chokladen i en kastrull med tjock botten. 

Låt koka upp på medelvärme till 120 grader. OBS var försiktig så det inte bränns!

När smeten är 120 grader eller det går att göra ett kulprov tillsätta smör och chokladen. 

Häll upp i en form ( jag hade en 15 x 30 cm form) 


Årets julkula

UNICEF har alltid en julkula i unicefbutiken och det är nya motiv varje år. 

I år är det en superfin, Sankta Lucia heter den. 
(null)