Stöpa ljus

Pensionärskaka med saffran

Pensionärskaka med saffran
Kaka:
200 gram smör
0,5 gram saffran
3 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
125 gram smör
1 dl mjölk
4 tsk vaniljsocker
Ugn 175 grader varmluft 160 grader
Mortla saffran med lite av sockret.
Smält smöret och tillsätt saffranet, låt puttra lite.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjölk och smörblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt.
Häll i en smörad och kokosbröad form ca 24 cm.
Grädda i nedre delen av ugnen i 40- 45 minuter.
Medans kakan svalnar gör fyllningen.
Smält smöret, tillsätt mjölk och vaniljsocker. Låt koka rejält i 3 minuter.
Dela kakan i mitten och fördela fyllningen.
Lägg ihop kakan och pudra med florsocker.
Julpyssel - Snöflingor

Saffransgrottor med vanilj

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
0,5 gram saffran
1 tsk bakpulver
200 gram rumsvarmt smör
Ca 0,5 dl vaniljkräm
Mortla saffranet med lite av sockret. För mer smak smält en liten del av smöret tillsammans med saffranet.
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål.
Tillsätt saffransblandningen och smöret.
Blanda ihop till en smidig deg.
Rulla till bollar och lägg i en form.
Gör ett hål i mitten och fyll med vaniljkrämen.
Grädda i 200 grader i 10 minuter.
Julpyssel - magneter


Julblommor

Frukostpepparkakor

Julpyssel - Snögubbar


Kanelbullens dag

Kanelbulle snittar
150 g smör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
1½ msk vaniljsocker
1½ msk ljus sirap
3¾ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ tsk malen kardemumma
1½ tsk kanel
Pensling:
pärlsocker
1 ägg
Blanda alla ingredienser i en bunke.
Dela i två delar och rulla till längder.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 175 grader i ca 10 minuter.
Snö

